Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că a elaborat un plan cu trei linii de direcții pentru a implementa venitul minim de incluziune. Acest plan are ca scop eliminarea sărăciei din muncă, integrarea în câmpul muncii a beneficiarilor de venit minim de incluziune și sprijinirea familiilor care au copii pentru a merge la școală.
„Venitul minim de incluziune vine cu 3 linii de direcții. Un pilon extrem de important este combaterea sărăciei și avem aici majorări de acel venitul minim garantat, majorare de alocație de sprijin pentru familie, le punem împreună, analizăm acele dosare, dar este o chestiune extrem de importantă, discutam despre protecția socială, cu existența unui loc de muncă.”, a declarat Ministrul Muncii.
Marius Budăi a afirmat că românii care vor beneficia de venitul minim de incluziune vor fi automat înscriși Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și vor fi sprijiniți pentru a obține o calificare sau recalificare pentru a intra în câmpul muncii.
„O familie când vine și se înscrie și solicită înscrierea în venitul minim de incluziune, o persoană, din familie sau ambele, dacă sunt apte de muncă, sunt înscrise automat la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.
Imediat după ce i se aprobă dosarul, acea persoană este obligată să meargă către Agenția de Ocupare. În momentul în care, la prima vizită se lansează un program pentru acea persoană care este inclusă în căutarea unui loc de muncă, care este consiliată pentru a-și găsi un loc de muncă și căruia i se asigură inclusiv calificare, recalificare și angajare.
Deci este un plan de acțiune practic pentru ca acea persoană să ajungă să fie angajată, acesta este al doilea pilon extrem de important”, a spus el.
„Al treilea pilon foarte important și acesta este că autoritățile locale, prin Direcțiile de Asistență Locale, vor trebui să vină cu un plan de măsuri pentru acea familie, sunt obligate să ia acea familie în evidență, vor veni cu un plan de măsuri în care ne propunem să ajungem la copil să vedem – putem preveni abandonul școlar în acea familie?, copilul merge la școală?
Dacă nu merge la școală, cum putem să sprijinim acea familie astfel încât copilul să meargă la școală?”, a declarat Marius Budăi.
Întrebat câți români vor beneficia de venitul minim de incluziune, ministrul Muncii a spus: „În prezent, probabil vom avea ca primă fază primă intrare, undeva la vreo 160.000 de familii.