În începutul ședinței de guvern de joi, premierul României a ținut să le adrese tinerilor din țară un mesaj cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, celebrată pe 21 decembrie, atunci când Revoluția din 1989 ajunse-se din Timișoara (primul oraș martir), la București.
Ziua de 21 decembrie 1989 începe în Capitală cu discursul liderului comunism, Nicolae Ceauşescu. Îmbibat de promisiuni, în discursul secretarului general al PCR erau evocate realizările comunismului doar de pe hârtie, ignorând realitatea de la firul ierbii, realitate pe care milioane de români o confruntau în fiecare zi.
Brusc însă, dictatorul este întrerupt de huiduielile participanţilor și astfel, Revoluția Română începe la București.
În acest context premierul Marcel Ciolacu le-a adresat un mesaj tinerilor născuți după 1989, dar și celor care erau foarte mici atunci când forța românilor reușea să înlăture cel mai odios regim din istoria României.
În încheiere, fiindcă suntem pe 21 decembrie și omagiem memoria victimelor comunismului, iar mâine și victoria Revoluției române, am un mesaj pentru tinerii din România: Să știe că această libertate pe care o au astăzi și li se pare ceva firesc a fost plătită cu viețile a mii de eroi, le-a transmis tinerilor, premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit unui comunicat emis de Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Revoluția din Decembrie 89 a fost marcată de curajul românilor care „au înfruntat cu hotărâre regimul comunist”.
„Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertății a învins teroarea puternic instaurată în rândul populației. Românii au înfruntat cu mult curaj și hotărâre regimul comunist, unii dintre ei, cu prețul vieții, pentru a-și redobândi drepturile și libertățile fundamentale. Strigătul timișorenilor împotriva dictaturii comuniste, mai puternic decât gloanțele, a răsunat în mai multe orașe din România. Oameni din toate colțurile țării au ieșit să își ceară dreptul la o viață mai bună, iar dorința de libertate a înfruntat răspunsul violent al comuniștilor”, a transmis șeful Executivului.
Premierul a mai precizat că este de datoria noastră să ne amintim de eroii căzuți la datorie în 1989, și a subliniat ca „nu va permite distorsionarea faptelor trecutului”.
Ciolacu a ținut să adauge că tinerele generații trebuie să fie educate în spiritul libertății și în cel al combaterii atitudinilor extremiste și xenofobe.
„Avem datoria morală față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului. Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate. Ei și întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înțelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generații în spiritul libertății, toleranței, conștiinței democratice și combaterii tendințelor extremiste și xenofobiei”, a adăugat primul-ministru.
Un mesaj a fost adresat și tinerilor, care anul viitor vor împlini 18 ani, având astfel posibilitatea de a vota, asta într-un an electoral 2024 cu numai mult nici mai puțin decât 5 tururi de alegeri. Să aleagă opțiunea firească a dialogului, le-a spus Marcel Ciolacu.
„Tinerii care anul viitor vor merge prima dată la vot trebuie să știe că au acum această libertate pentru că o mână de curajoși din generația părinților lor au înfruntat gloanțe în urmă cu 34 de ani. Exprimarea liberă a opiniilor, opțiunea dialogului, firești și necesare într-o democrație, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv.
Libertatea, o componentă firească a societății noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului și siguranța viitorului european al României”, a conchis premierul României.
CITIȚI ȘI: