Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Ministerul Agriculturii lansează 3 proiecte: INVESTALIM/ Sprijin pentru fermieri și programul de susținere a producției de legume

VIDEO | Ministerul Agriculturii lansează 3 proiecte: INVESTALIM/ Sprijin pentru fermieri și programul de susținere a producției de legume

Joi, în cadrul ședinței de guvern de la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a venit cu 3 Hotărâri de guvern ce vizează sprijin pentru fermierii români. Vorbim de lansarea proiectului INVESTALIM, de pachetul de sprijin pentru fermierii români din industria vegetală, dar și de programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă–iarnă 2023-2024).

Social-democratul Florin Barbu a luat în serios mandatul în fruntea ministerului Agriculturii. Acesta a fost lăudat de premierul Marcel Ciolacu la ultima ședință a Consiliului Politic Național (CPN) al PSD pentru perseveranța sa la șefia ministerului. Acesta a prezentat atunci un plan de reorganizare a instituției pe care o conduce. (detalii AICI)

În ședința de guvern de astăzi, ministrul Agriculturii a venit cu 3 Hotărâri de Guvern pe care premierul le-a aprobat imediat. Prima dintre ele și cea mai importantă vizează lansarea programului INVESTALIM, prin care se stabilesc regulile generale aplicabile întreprinderilor care solicită ajutor de stat în baza Programului.

Programul prevede o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională pentru înfiinţarea sau dezvoltarea capacităţilor de producţie din industria alimentară.

Prin programul INVESTALIM creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români, a declarat ministrul Florin Barbu la finalul ședinței.

Sprijinul constă în garanții de stat de până la 80% din valoarea creditelor angajate de investitor și dobândă subvenționată, urmând ca acesta să plătească componenta ROBOR a dobânzii și investitorul doar o marjă de 2%. Creditul bancar va fi de maxim 30 de milioane de lei, pe maximum 5 ani.

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro (590 milioane euro), respectiv echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual (147,5 milioane euro).

Sprijin de urgență pentru fermierii din sectorul vegetal

Un alt proiect adoptat joi de Guvern este Hotărârea privind acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare (persoane fizice, juridice, asociații, etc), care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA și 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.

Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 și are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Programul de susținere a producției de legume în spații protejate

Ultimul proiect al Ministerului Agriculturii aprobat joi, vizează Hotărârea pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 – 2024 și pentru modificarea art.8 din Hotărâre Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023.

Programul prevede ca legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

„Hotărârea aprobată astăzi include, suplimentarea bugetului pentru tomatele din ciclul 1, cu aproximativ 65 de milioane de lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producția de tomate din ciclul 1. Bugetul crește așadar de la 262.3 milioane lei la 327.9 milioane lei. Avem și un număr record de beneficiari înscriși în program în acest an – 22.088. Prin actul normativ adoptat, beneficiarii eligibili vor primi sprijinul de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate. Totodată, prin acest act normativ asigurăm și finanțarea pentru fermierii ce se vor înscrie în program pentru perioada 2023 – 2024 și vor primi 1000 de euro/1000 mp cultivați cu tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac sau ceapă verde”, a precizat ministrul Agriculturii.

Cererile pentru perioada 2023 – 2024 se vor depune în termen de 20 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern. Valorificarea producției se va face în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024.

CITIȚI ȘI:

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

VIDEO | Mircea Fechet anunță că nu se va amâna termenul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare, în ciuda cererii de amânare a companiei RetuRO

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele