VIDEO | Miniștrii de externe ai UE, întâlnire surpriză la Kiev. Odobescu: „Atacurile rușilor asupra porturilor de pe Dunăre, sunt crize de război”

Publicat: 02 10. 2023, 12:34
Actualizat: 02 10. 2023, 12:45

This browser does not support the video element.

Miniștrii de externe ai UE efectuează luni, 2 octombrie, o vizită surpriză în capitala Ucrainei pentru o întâlnire informală menită a fi o dovadă de sprijin pentru țara vecină. Este pentru prima dată când miniștrii de externe ai UE se întâlnesc informal într-o țară terță, dar și într-o țară aflată în plin război.

Diplomații de top ai Europei s-au adunat luni la Kiev pentru a susține lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, pe măsură ce apar semne ale tensiunilor politice în Europa și Statele Unite legate de sprijinul de război.

Principalul subiect, așteptat cu interes de oficialii de la Kiev, a fi pus pe ordinea de zi a reuniunii de luni ar urma să fie integrarea Ucrainei în UE, având în vedere că țara vecină se află într-o fază critică a contraofensivei împotriva Rusiei și a primit pe 23 iunie 2o22, statutul de țară candidată la Uniune. (detalii AICI)

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că este prima întâlnire comună a miniștrilor de externe în afara granițelor UE și a transmis un semnal că sprijinul Europei este de „neclintit”, subliniind angajamentul UE față de Ucraina.

Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și sprijinul poporului ucrainean, i-a transmis Borrell, șefului diplomației de la Kiev, Dimitro Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a salutat luni prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev, desfăşurată „în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, relatează AFP.

„Acesta este un eveniment istoric, pentru că pentru prima dată ne întâlnim în afara (…) graniţelor Uniunii Europene – însă în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, a declarat Kuleba, la sosirea omologilor săi la Kiev.

Luminița Odobescu, prezentă la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe din România, Luminița Odobescu a avut un mesaj de susținere pentru omologul ucrainean, odată ce a aterizat în capitala Ucrainei. Șefa diplomației române, a dat asigurări că țara noastră va susține neîncetat efortul Kievului de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.

Reziliența de zi cu zi a ucrainenilor și lupta lor pentru teritoriul lor, pentru a-și apăra teritoriul, țara lor, sunt lăudabile. Suntem aici pentru a transmite un mesaj puternic de sprijin pentru Ucraina. România este un susținător puternic al Ucrainei, atât timp cât este nevoie, a declarat ministrul român de externe.

Odobescu a vorbit și despre atacurile cu drone ale rușilor asupra infrastructurii portuare ucrainene, foarte aproape de granița României. Aceasta a catalogat situația ca fiind „îngrozitoare”, trăgând un semnal de alarmă asupra bucăților de drone găsite în apropierea satului Plauru.

„Situația de securitate în Ucraina și în jurul Ucrainei este îngrozitoare. România, statele membre UE, având granița mai lungă cu Ucraina, înțeleg foarte bine consecințele războiului din Ucraina. Știți că părți din dronele rusești au fost găsite pe teritoriile românești. Atacurile rușilor asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra porturilor de pe Dunăre, foarte aproape de granița cu România, sunt crize de război”, a precizat Luminița Odobescu.

Aceasta a precizat și că România își va continua efortul de a sprijini Ucraina în tranzitul cerealelor, menționând că până în prezent, peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat țara noastră, prin așa-numitele Culoare ale solidarității.

Dezbateri în Congresul SUA, privind ajutorul Ucrainei

SUA, UE și Regatul Unit au oferit sprijin militar și financiar masiv Ucrainei, de la începutul invaziei, permițându-i Kievului să facă față atacului Kremlinului. Asistența este crucială pentru economia slăbită a Ucrainei, având în vedere că până nu demult, UE interzisese exportul de grâne ucrainene către statele membre.

Președintele american Joe Biden a asigurat aliații, duminică, cu privire la sprijinul financiar continuu al SUA pentru efortul de război, în condițiile în care, în Congres, au existat păreri împărțite în ceea ce privește trimiterea de ajutoare financiare pentru Ucraina.

„Nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt. (…) Avem timp, nu mult timp și există un sentiment copleșitor de urgență”, a delarat Joe Biden, în așteptarea unui pachet financiar din partea Congresului, preconizat cel mai probabil la jumătatea lunii noiembrie, scrie ABCNews.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea să implice cultele religioase în asistența persoanelor vulnerabile: „Îmi doresc ca împreună să identificăm soluții”

Donald Trump merge la judecată. Începe procesul de fraudă civilă împotriva Organizației Trump