Ministrul Economiei și Turismului Radu Oprea a afirmat că își dorește să avem o „trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției”, astfel încât, instituțiile abilitate să ia rapid măsuri, în cazul unor nereguli.
Afirmația vine în contextul competențelor pe care le are ministerul pe care îl conduce, în ceea ce privește siguranța în unitățile turistice.
Radu Oprea a explicat că Ministerul Turismului are competența de a clasifica un standard de calitate, care „reprezintă dotarea locului respectiv care îl întâmpină pe un turist”.
Dau un exemplu. Acolo sunt în detaliu numărul de prosoape, numărul de perne care trebuie să existe într-o cameră, dacă are oglindă, dacă n-are oglindă, dacă are televizor, dacă n-are televizor, dacă are föhn, dacă n-are föhn. Genul acesta de dotări care sunt puse la dispoziţia turistului dau consistenţa acestui standard de calitate pe care noi îl clasificăm, a spus ministrul.
Cu privire la siguranța turistului, în unitățile de cazare, Radu Oprea a menționat că a fost modificat şi un Ordin din anul 2013, astfel încât să fie cerută şi autorizația de construire sau alte acte doveditoare administratorului sau proprietarului unui spațiu de cazare, nu doar declarația pe propria răspundere pe care o dă orice administrator la Registrul Comerțului.
De ce am cerut acest lucru? Pentru că facem translatarea către celălalt domeniu de competență care înseamnă siguranța construcției, din toate punctele de vedere. Dacă vreți, de la siguranța la cutremur până la încărcare la zăpadă, rezistență la vânt, inclusiv partea aceasta de siguranță la incendiu. Acestea fac parte din siguranţa construcţiei şi sunt instituţii ale statului român cu competenţă în acest domeniu. Dacă vorbim de partea de siguranţă la foc, cu certitudine ISU este acea instituţiei care poate aproba, verifica, controla, măsuri până la închiderea locaţiei respective”, a mai spus Radu Oprea.
Întrucât sunt mai multe ministere cu atribuții în autorizarea și verificarea funcționării unor astfel de unități de cazare, ministrul Oprea consideră că este nevoie de o colaborare inter-instituțională mai bună.
Aici a menționat existența unui „grup de lucru cu Ministerul Internelor, cu alţi colegi”
Ce ne dorim să facem este să avem această trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, să știm că acele servicii de calitate pe care le clasificăm vin în completarea unei clădiri care este sigură, din punct de vedere constructiv şi al folosinţei. În acelaşi timp, suntem într-un grup de lucru cu Ministerul Internelor, cu alţi colegi, astfel încât să reuşim o colaborare instituţională mult mai bună. Adică, în momentul în care cei de la Corpul de control al Ministerului Turismului, spre exemplu, care verifică acest standard de calitate să poată cere şi autorizaţia de securitate la incendiu sau alte acte doveditoare.
În cazul în care nu sunt aceste acte, trebuie să ministerul să poată transmite această informaţie foarte rapid către ISU, cei care pot lua măsurile corespunzătoare, mult mai rapid.
Prevenţia şi siguranţa să fie mult mai bune pentru turiştii din România, a afirmat ministrul Economiei.
CITEȘTE ȘI: