Undă verde în săptămâna următoare pentru construcția Magistralei de metrou 6 (M6), legătura cu aeroportul Otopeni. Sorin Grindeanu a ținut să precizeze că nu au are cum să nu marcheze acest moment, mai ales că în anul 2021 s-a abandonat acest proiect.
Ministrul Transportului, aflat într-o vizită cu premierul Marcel Ciolcu pe lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3), a fost întrebat despre legătura de metrou cu Aeroportul Otopeni. Grindeanu a precizat că săptămâna viitoare se va da ordinul de începere a metroului M6.
Săptămâna viitoare se va da ordinul de începere la metrou la M6, legătura cu aeroportul, spune Sorin Grinedanu.
Grindeanu a ținut să precizeze că acest proiect a fost abandonat în anul 2021.
Nu avem cum să nu marcăm acest moment, mai ales că în anul 2021 au fost nişte momente nu simple pentru acest proiect, pentru că în acea perioadă s-a considerat necesar să se renunţe. Efectiv s-a abandonat acest proiect, a adăugat ministrul.
Au fost nevoie și de scuzele ministrului Transportului pe lângă ambasadorul Japoniei la București, pentru ca asiaticii să își reia finanțarea construcției metroului M6 cu Aeroportul Otopeni.
„Am avut discuții cu cu ambasadorul Japonii, că știți că avem finanțare și de pe partea japoneză. Mi-am cerut scuze vizavi de trecut, de cei care au fost înainte și care au considerat necesar că nu e un proiect important pentru București această legătură și au fost de acord să reia finanțarea”, a spus Grindeanu.
Potrivit Metrorex, secțiunea Sud (Lotul 1.1) reprezintă segmentul cuprins între stațiile 1 Mai și stația Tokyo, care urmează a fi construită. Traseul are o lungime de 6,6 km.
Traseul Secțiunii Sud cuprinde și șase interstații: 1 Mai – Pajura, Pajura – Expoziției, Expoziției – Piața Montreal, Piața Montreal – Gara Băneasa, Gara Băneasa – Aeroport Băneasa, Aeroport Băneasa – Tokyo.
„În total, noua linie de metrou M6 va avea un traseu de 14,2 km și va cuprinde 12 stații, care sunt împărțite în două secțiuni, având ca punct comun stația Tokyo, care permite astfel abordarea în paralel a săpării tunelului, din două direcții cu utilajele TBM și, ulterior, contractarea unitară a lucrărilor de semnalizăre, finisaje și de achiziții material rulant”, transmite și secretarul de stat Ionel Scrioșteau.
CITIȚI ȘI: