La finalul ședinței de guvern de joi, ministrul Mediului a ramas ferm pe poziție în ceea ce privește solicitarea companiei RetuRO, de a amâna lansarea Sistemului de Garanție-Reuturnare (SGR), pentru anul viitor. Mircea Fechet: „Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni. Nu este negociabil!”
Ministerul Mediului dă asigurări în ceea ce privește lansarea Sistemului de Granție-Returnare administrat de RetuRO. Solicitarea companiei de a amâna termenul de lansare pentru anul viitor a fost tranșata de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Mircea Fechet în ședința de guvern de astăzi de la Palatul Victoria.
„Poziția mea este una clară și foarte fermă și mă bucur că această decizie am putut să o iau cu prim-ministrul, cu unii miniștrii pe care i-am consultatl. Temenul de 30 noiembrie rămâne termenul la care Sistemul de Garanție-Returnare va intra în vigoare. Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni în România. Acest termen nu este negociabil! Consider că o ţară nu se poate construi din amânări”.
Fechet a precizat faptul că sistemul a fost amânat de mai multe ori, iar guvernul a dat în toată această perioadă dovadă de înțelegere și flexibilitate.
„Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. Data inițială a sistemului era 1 ianuarie 2021 a fost amânat la 01 octombrie 2022, a fost amânat la 30 noiembrie 2023 și, iată, suntem astăzi cu o nouă solicitare de amânare în față. Eu consider că Guvernul României a dat dovadă de flexibilitate, a dat dovadă de înțelegere, însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării”, a precizat Ministrul Mediului.
În cadrul briefingului de presă, Mircea Fechet a făcut precizări și despre problema ambroziei din România. Acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de problemă acolo unde Ministerul Mediului are atribuții de control în acest sens.
Mă voi asigura personal ca în măsura în care aplicarea sancţiunilor se referă şi la ministerul Mediului sau la entităţi din subordinea ministerului, acestea să fie aplicate, a spus ministrul.
În același context, ministrul Mediului a precizat că România stă bine la capitolul legislație, dar mai are de lucrat la capitolul privind aplicarea legislației și controlul terenurilor. Totodată Fechet a pledat pentru sancțiuni celor care nu își îngrijesc propietatea.
„Este adevărat că la capitolul legislaţie stăm foarte bine, fie că vorbim despre combaterea ambroziei, despre gestionarea deşeurilor. La aplicarea legislaţiei mai avem încă probleme de rezolvat. Eu cred că orice legislaţie bună trebuie să aibă măsuri de conformare, trebuie să aibă sancţiuni în măsura în care persoanele fizice, proprietarii de terenuri, unităţile administrativ teritoriale nu se conformează, trebuie ca acele sancţiuni să fie puse în aplicare, pentru că avem amenzi şi la necolectarea separată a deşeurilor, în legislaţia de astăzi, doar că deocamdată anumite autorităţi nu le aplică”, a spus Mircea Fechet.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.
Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.
CITIȚI ȘI:
SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale