VIDEO | Mircea Fechet anunță că nu se va amâna termenul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare, în ciuda cererii de amânare a companiei RetuRO

Publicat: 14/09/2023, 15:05

La finalul ședinței de guvern de joi, ministrul Mediului a ramas ferm pe poziție în ceea ce privește solicitarea companiei RetuRO, de a amâna lansarea Sistemului de Garanție-Reuturnare (SGR), pentru anul viitor. Mircea Fechet: „Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni. Nu este negociabil!”

Ministerul Mediului dă asigurări în ceea ce privește lansarea Sistemului de Granție-Returnare administrat de RetuRO. Solicitarea companiei de a amâna termenul de lansare pentru anul viitor a fost tranșata de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Mircea Fechet în ședința de guvern de astăzi de la Palatul Victoria.

„Poziția mea este una clară și foarte fermă și mă bucur că această decizie am putut să o iau cu prim-ministrul, cu unii miniștrii pe care i-am consultatl. Temenul de 30 noiembrie rămâne termenul la care Sistemul de Garanție-Returnare va intra în vigoare. Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni în România. Acest termen nu este negociabil! Consider că o ţară nu se poate construi din amânări”.

Fechet a precizat faptul că sistemul a fost amânat de mai multe ori, iar guvernul a dat în toată această perioadă dovadă de înțelegere și flexibilitate.

„Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. Data inițială a sistemului era 1 ianuarie 2021 a fost amânat la 01 octombrie 2022, a fost amânat la 30 noiembrie 2023 și, iată, suntem astăzi cu o nouă solicitare de amânare în față. Eu consider că Guvernul României a dat dovadă de flexibilitate, a dat dovadă de înțelegere, însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării”, a precizat Ministrul Mediului.

Fechet declară lupta deschisă cu ambrozia

În cadrul briefingului de presă, Mircea Fechet a făcut precizări și despre problema ambroziei din România. Acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de problemă acolo unde Ministerul Mediului are atribuții de control în acest sens.

Mă voi asigura personal ca în măsura în care aplicarea sancţiunilor se referă şi la ministerul Mediului sau la entităţi din subordinea ministerului, acestea să fie aplicate, a spus ministrul.

În același context, ministrul Mediului a precizat că România stă bine la capitolul legislație, dar mai are de lucrat la capitolul privind aplicarea legislației și controlul terenurilor. Totodată Fechet a pledat pentru sancțiuni celor care nu își îngrijesc propietatea.

„Este adevărat că la capitolul legislaţie stăm foarte bine, fie că vorbim despre combaterea ambroziei, despre gestionarea deşeurilor. La aplicarea legislaţiei mai avem încă probleme de rezolvat. Eu cred că orice legislaţie bună trebuie să aibă măsuri de conformare, trebuie să aibă sancţiuni în măsura în care persoanele fizice, proprietarii de terenuri, unităţile administrativ teritoriale nu se conformează, trebuie ca acele sancţiuni să fie puse în aplicare, pentru că avem amenzi şi la necolectarea separată a deşeurilor, în legislaţia de astăzi, doar că deocamdată anumite autorităţi nu le aplică”, a spus Mircea Fechet.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.

Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

CITIȚI ȘI:

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

TAXA PE BĂNCI. Surse: Decizia este luată. Trebuie definită clar cifra de afaceri a instituțiilor bancare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor