Șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, a participat în această perioadă la Dublin, acolo unde a avut loc o reuniune a președinților de Parlamente naționale, din 46 de state membre în Consiliul Europei. De aici, liderul Senatorilor a ținut un speech împotriva avansului ideologiei populiste.
În prima parte al panelului desfășurat la Dublin, Ciucă a punctat sprijinul României pentru Ucraina, precizând eforul țării noastre de a gestiona cei 5,3 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele României. Acesta a punctat că țara noastră va continua să fie alături de poporul ucrainean în procesul de reconstrucție al țării vecine.
Țara noastră i-a ajutat direct pe cei 5,3 milioane de refugiați și a demarat proiecte de adaptare a infrastructurii de transport la necesitățile exportului de cereale ucrainene. Am subliniat faptul că vom continua să fim alături de Ucraina în procesul de reconstrucție a țării, proces care trebuie să meargă în același pas cu reformele de consolidare a drepturilor și libertăților civile, a spus Nicolae Ciucă la Dublin.
În partea a doua, președintele Senatului atrăgea atenția asupra fenomenului neîncrederii politice, despre care afirmă că este o constantă a vieții democratice și că este datoria politicienilor să identifice cele mai potrivite căi de comunicare cu cei pe care îi reprezintă, pentru a coopta cât mai mulţi oameni în procesele democratice.
Dacă această luptă nu este câştigată, mişcările radicale vor continua să răspândească ideologiile lor toxice în societate, ameninţând chiar existenţa democraţiei, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, adaugă Ciucă.
Nu a fost singura remarcă a acestuia. Fostul premier a precizat că „ne aflăm într-o luptă între autoritarism și democrație, o luptă lungă care necesită un angajament colectiv pe termen lung: „Cred că în prezent ne aflăm într-o luptă între autoritarism şi democraţie. Nu va fi o luptă scurtă şi este nevoie de angajamentul nostru pe termen lung, hotărârea noastră şi sprijinul vehement pentru cauza democraţiei”.
Nicolae Ciucă a punctat în cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, și subiectul inteligenției artificiale, mai ales că fostul premier a avut în subordine, cei drept pentru puțin timp, un robot inteligent, pe nume Ion.
”În contextul noilor tehnologii transformatoare, trebuie să ne reformăm sistemul de guvernare, ceea ce vine cu mari promisiuni şi progrese semnificative în diverse domenii, dar în acelaşi timp şi cu pericole imense, dacă nu este abordat corect (…) trebuie găsite cele mai potrivite moduri de a face aceste tehnologii mai sigure pentru democraţie”, a punctat preşedintele Senatului.
CITIȚI ȘI: