Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Nicolae Ciucă: Există voința politică, atât a PNL, cât și a PSD, pentru majorarea salariului minim și a pensiilor. Care este termenul de aplicare preconizat

VIDEO | Nicolae Ciucă: Există voința politică, atât a PNL, cât și a PSD, pentru majorarea salariului minim și a pensiilor. Care este termenul de aplicare preconizat

Premierul Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a susținut, vineri, într-o declarație publică dată presei, că există voință politică la nivelul Coaliției de guvernare, atât a liberalilor, cât și a social-democraților, pentru majorarea salariului minim – după o decizie în acest sens din Legislativul European, și a pensiilor românilor.

„Am susținut încă de la început că trebuie să ne îngrijim să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca, începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și, desigur, a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ce doresc partenerii de guvernare

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus, joi, că pensiile ar trebui să crească cu cel puțin 10% de anul viitor, iar în privința salariului minim, el a afirmat din nou că e nevoie și de creșterea la 3.000 de lei.

PSD anunțase că susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

„Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România”, au transmis social democrații.

Unde sunt cele mai mari și cele mai mici salarii minime

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 de abţineri, o directivă privind salariile minime adecvate în UE, care prevede că salariile minime din toate țările UE ar trebui să permită standarde de viață și de muncă decente, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierea colectivă a salariilor

„Legislația UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmărește să amelioreze condițiile de viață și de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum și să promoveze progresul economic și social. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim”, a transmis Legisativul comunicat.

„Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile”, anunța Parlamentul European.

Românii au, din 1 ianuarie, un salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 2.550 lei lunar, respectiv aproximativ 510 de euro/dolari.

Sursa foto: Parlamentul European

Potrivit Parlamentului European, cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective. Datele sunt agregate pentru anul 2019, când România, conform statisticilor, avea un salariu minim de 491 de dolari, pe ultimele locuri în clasamentul UE-27, în timp ce în Luxemburg, acesta era de 2.339 de dolari.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și