Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a băgat miniștrii în ședință, miercuri. I-a pregătit pentru vizitele la Comisia Europeană. Pentru că, la finalul lunii se încheie și vacanța la Bruxelles, o serie de miniștri ai Cabinetului Ciucă, vor avea, pe rând, deplasări la Comisie pentru a discuta sau renegocia părți din reformele pe care le au de îndeplinit.
Seria întâlnirilor este deschisă de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, care va ajunge la Comisie pe 28 septembrie. Are de negociat cu reprezentanții Comisiei legea pensiilor speciale și legea salarizării, ambele fiind jalone în PNRR. Reforma pensiilor de serviciu trebuia să intre în vigoare pe 31 decembrie 2022, iar cea a sistemului de salarizare în sectorul bugetar, pe 30 iunie 2023.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, anterior, că legea salarizării va intra în Parlament pe 1 septembrie. Reamintim că sindicatele din educație au condiționat suspendarea grevei, din luna mai, de adoptarea legii salarizării, în luna septembrie, în caz contrar, reîncep greva pe 15 septembrie.
Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, susținut de PNL, va ajunge la Bruxelles, pe 29 august. Va discuta cu reprezentanții Comisiei pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Miercuri, la sediul PNL, nu a dorit să dea detalii cu privire la acest pachet de măsuri, spunând că le va prezenta la întoarcerea de la Bruxelles.
Nici purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a vorbit despre scenariile pregătite de Guvern, pe care le vor analiza Comisia.
E oarecum prematur ca un partid politic să anunțe înaintea unei concluzii în cadrul coaliției sau înaintea purtării acelor discuții cu Comisia Europeană, o poziționare, pentru că, până la urmă, trebuie să găsim un numitor comun.
Un alt ministru liberal care va purta negocieri la Bruxelles este cel al Energiei, Sebastian Burduja, care va merge pe 31 august.
După vizitele miniștrilor săi, care vor fi stabilit deja toate detaliile, și premierul Marcel Ciolacu va ajunge la Comisie, pe 1 septembrie, unde, conform declarațiilor sale anterioare, va încerca renegocierea țintei de deficit.
Pe acest subiect, PNL așteaptă flexibilitate și înțelegere din partea Comisiei.
România, știți foarte bine, nu este singura țară în care au existat probleme cu încadrarea în ținta de deficit. Există foarte mult efort din partea noastră care s-a făcut în raport cu anumite cheltuieli neprevăzute în anii precedenți și ne așteptăm ca cei de la comisie să înțeleagă lucrurile astea și să nu existe și eventuale măsuri sau sancțiuni imediate, a declarat Ionut Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
CITEȘTE ȘI: