Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Nicolae Ciucă, noi precizări despre SCANDALUL Bâstroe: Orice excedere a lucrărilor de întreținere va fi clarificată între autorități și va fi sesizată Comisia Europeană / Punem la dispoziție Canalul Sulina pentru asigurarea șenalului navigabil

VIDEO | Nicolae Ciucă, noi precizări despre SCANDALUL Bâstroe: Orice excedere a lucrărilor de întreținere va fi clarificată între autorități și va fi sesizată Comisia Europeană / Punem la dispoziție Canalul Sulina pentru asigurarea șenalului navigabil

Premierul Nicolae Ciucă facă noi clarificări legate de scandalul Bâstroe. El afirmă că, în baza discuțiilor instituționale dintre Kiev și București, lucrările pe acest canal au fost unele de întreținere și nu de adâncire a șenalului navigabil. „ Punem la dispoziție Canalul Sulina pentru asigurarea șenalului navigabil”, a adăugat, în același context, liderul Executivului.

„Schimbul de documente între instituțiile din România și cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la București, redau faptul că lucrările au fost unele de întreținere și nu de adâncire a șenalului navigabil.

Tot ce noi am realizat instituțional, până în acest moment, vizează menținerea activităților părții ucrainene pe canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreținere. Orice excedere va fi clarificată între autoritățile din România și cele din Ucraina și va fi sesizată Comisia Europeană”, a punctat Nicolae Ciucă, luni.

„Punem la dispoziție Canalul Sulina pentru asigurarea șenalului navigabil”

El a precizat că nu știe dacă lucrările făcute de partea ucraineană au fost făcute din bani europeni.

„Cert este că anul trecut, pe documentele pe care mi le-a pus la dispoziție Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens.

Nu am o astfel de informare (legată de construirea unei hidrocentrale de către Ucraina, în zona Bâstroe – n.red.). Noi am discutat cu partenerii și vecinii noștri ucraineni și cu Comisia Europeană. Punem la dispoziție Canalul Sulina din toate punctele de vedere, contribuind la tot ce înseamnă asigurarea șenalului navigabil, astfel încât să putem să folosim la maxim canalul Sulina. Există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare și sperăm ca, într-o perioadă scurtă de timp, să asigurăm circulația pe canalul Sulina inclusiv pe timp de noapte. Atunci, traficul s-ar fluidiza și s-ar permite să se funcționeze în limite de normalitate”, a spus liderul de la Palatul Victoria.

Conform premierului, în acest moment, nu există o adâncime care să asigure navigarea vaselor cu pescaj mare.

„Am solicitat, prin ambasadă, ca autoritățile ucrainene să își dea acordul astfel încât navele noastre cu echipamente tehnice care pot verifica adâncimea canalului să meargă inclusiv în partea ucraineană să execute aceste verificări”, a conchis Nicolae Ciucă.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii anunţă că adâncimea de navigaţie a crescut de la 3,9 la 6,5 m

Anunțul premierului vine în contextul în care Ministerul Infrastructurii din Ucraina a afirmat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, cu toate că Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile.

„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată pe Twitter.

Ambasada Ucrainei de la Bucureşti a afirmat că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile

Informația vine după ce, anterior, Ambasada Ucrainei în România a afirmat că lucrările de dragare pe Dunăre, pe canalul Bâstroe, ”sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală (…)”, a precizat Ambasada ucraineană de la București.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, la rândul său, că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.

”În marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba şi am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și