Parlamentul European votează, miercuri, raportul inițiat și coordonat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce prevede condiționarea unui vot în Consiliu de prezentarea argumentelor legale.
UPDATE
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu a fost adoptat în ședința plenară de la Strasbourg, cu 389 voturi pentru din 628 înregistrate.
În intervenția dinaintea votului, Victor Negrescu a subliniat importanța acestui raport pentru aderarea României la spațiul Schengen, dar și pentru apărarea rolului instituției pe care o reprezintă și a tratatelor europene.
Acest raport este esențial pentru garantarea cadrului interinstituțional al Uniunii Europene, aplicarea principiului cooperării loiale și respectarea rolului Parlamentului European.
În document (…) spunem clar că deciziile la nivelul UE nu trebuie amânate, nici blocate printr-un drept de veto nejustificat, așa cum a fost cazul, de exemplu, în ultimii 13 ani, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria.
Știrea inițială
Documentul, adoptat în Comisia pentru Afaceri Constituționale, pe 28 noiembrie, cu 14 voturi pentru, din 16 membri prezenți, include și mecanisme pentru invalidarea vetourilor care nu se bazează pe tratatele europene.
Datorită acestei decizii, România și-a câștigat un aliat, în speță, Parlamentul European, care poate solicita la Curtea Europeană de Justiție clarificarea unui veto exercitat în Consiliu.
De îndată ce va fi un veto, care nu este justificat și Parlamentul European va constata acest lucru, atunci, printr-o decizie în birou, poate adopta o propunere în acest sens și, din poziția mea de chestor, dacă se va pune această problemă, vom cere ca Parlamentul European să clarifice aceste aspecte și să meargă la Curte pentru a cere clarificarea juridică a vetoului, declară inițiatorul acestui raport.
Victor Negrescu spune ca acest demers va pune presiune pa Austria și Olanda, cele două state care s-au opus aderării României și a Bulgariei la Spațiul Schengen.
Este un mesaj cu o componentă politică, dar, cu multe argumente juridice care contribuie în a pune presiune pe Austria și Olanda în eventualitatea unui nou veto.
În raport se introduce Principiul cooperării sincere și loiale, care este încălcat, în cazul unui veto nejustificat și, automat, Parlamentul European trebuie să reacționeze în urma acestei definiții juridice adoptate.
Acest principiu este clar invalidat, prin faptul că Austria nu a respectat recomandările explicite și obiective ale Comisiei Europene. Executivul european este garantul tratatelor și a venit cu această recomandare. Faptul că un stat se opune fără argumente juridice și clare dovedește că nu se respectă acel principiu și Parlamentul European trebuie să reacționeze.
Știre în curs de actualizare.