Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Ordonanţa privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie va fi aprobată în şedinţa Executivului de joi.
Guvernul avea pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri analiza privind stadiul elaborării proiectului ordonanţei de urgenţă privind măsurile din domeniul energiei.
„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (…) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea Ordonanţei de guvern privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie”, a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.
Premierul a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022-2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la Ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.
„Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022-2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la Ordonanţa de Urgenţă prin care compensăm preţurile la energie”, a explicat Ciucă, citat de Agerpres.
Președintele PSD a anunţat, recent, că preţurile la energie pentru populaţie nu se vor modifica, precizând faptul că România produce energia pe care o consumă.
„Cel mai important, ca semnal, este pentru populaţie, acolo va rămâne 0,68 şi 0,8, exact care este plafonarea din acest moment. Pentru populaţie va rămâne , noi dorim să venim cu un act normativ, să ducem toate lucrurile până în anul 2025. Este exclus, la ceea ce s-a angajat Guvernul, să nu plătim această compensare. Avem resursele bugetare de a acoperi această compensare.
Dar nu mai putem continua să te faci că nu vezi că s-a cumpărat energia cu un preţ şi se vinde cu un preţ de zece ori mai mare. Pe spatele cui? (…) Noi producem energie cât consumăm. Nu suntem indenpendeți energetic, dar cât consumăm, aproape 55 de teraWatt, noi îi producem ân România”, a spus, în urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu.