VIDEO | Proiect de lege: control parental pe internet pentru copiii sub 16 ani. Se îngrădește libertatea copiilor?
This browser does not support the video element.
Președinta Comisia de Apărare și Ordine Publică din Senat, Nicolaeta Pauliuc, a anunțat inițierea unui nou proiect de lege privind siguranța copiilor în social media. Senatoarea PNL a declarat că legea are menirea de a oferi un mediu online sigur pentru copii și de a-i proteja de boala secolului: dependența de ecrane.
Pauliuc a urmat un proces de consultări cu părinți îngrijorați de supraexpunerea copiilor la ecrane. Astfel, noul proiect de lege propune limita de vârstă de 16 ani, pentru copiii care are nevoie de acordul părinților de a intra în social media.
Noi nu avem o vârstă a majoratului, iar propunerea legislativă vorbește despre 16 ani, vârsta până la care părinții pot își pot da acceptul copiilor lor să intre pe rețelele sociale. Dacă în urma consultării publice, această vârstă va fi de 14 ani sau de 17 ani, de exemplu, cum este în Franța, atunci în urma acestei consultări, proiectul de lege va cunoaște modificări așa cum își doresc românii acum.
La dezbaterea pe tema „Siguranța copiilor în mediul online. Acces la social media cu acord parental”, organizată la Senat, Nicolae Ciucă a atras atenția că acest proiect de lege nu ar trebui privit din perspectiva unui conflict între generații.
Conflictul dintre generații este un element esențial pentru evoluția societății, dacă acest conflict se traduce într-un proces în care nu doar copiii învață de la părinți, ci și părinții învață de la copii, a spus președintele Senatului.
Nicolae Ciucă a atras observat că sunt în continuare părinti care „nu conștientizează pericolul real al expunerii copiilor lor la un spațiu virtual total necontrolat” și care consideră că aceste reglementări ar încălca libertatea și dezvoltarea copiilor lor. Pentru ei, președintele Senatului are un răspuns.
Trebuie să fim conștienți că libertatea are sens doar în măsura în care ne ajută să evoluăm ca indivizi în cadrul unei societăți funcționale. Libertatea trebuie să fie însoțită mereu de un obiectiv de dezvoltare personală și societală.
Despre „îngrădirea libertății” copilului se vorbește în concluziile raportului EU Kids online 2020, al Comisiei Europene.
Cei entuziasmați de oportunitățile digitale încă tind să neglijeze sau să amâne analiza modurilor în care oportunitățile crescânde tind să meargă mână în mână cu creșterea riscurilor lumii digitale pentru copii. Cei care acordă prioritate protecției și siguranței copilului pot
realiza, cu greu, că și intervențiile lor ar putea servi la limitarea drepturilor și libertăților civile ale copiilor, se arată în analiză.
CITEȘTE ȘI: