VIDEO | Protestul medicilor la CNAS /  „Dacă nu cresc tarifele, închidem contractul cu Casa de Asigurări”

Publicat: 17 01. 2024, 13:29
Actualizat: 17 01. 2024, 13:29

This browser does not support the video element.

Este a treia zi de proteste în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu amenință că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie. Asta înseamnă că pacientul nu va mai beneficia de consultații decontate, ci contra cost.

Peste 100 de cadre medicale strigă „Nu distrugeți medicina” și „Vrem dreptate”.

Medicii specialiști sunt nemulțumiți că CNAS le va deconta, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei.

Medicul ortoped Dia Ahmad spune că nu poate supraviețui cu suma 35 de lei impozabili, pentru o consultație.

În 2010, când a devenit consultația 10 lei, eu am renunțat la contractul cu Casa de Asigurări, 7 ani de zile. Nu putem să supraviețuim cu această sumă de 35 de lei impozabili.

​Un alt medic specialist, Geanina Manea, dermatolog, explică de ce poate „ajunge în faliment”, dacă CNAS scade tariful de decontare. 

Avem foarte mulți bolnavi cronici, din cauza unui sistem bolnav, care nu promovează prevenția. Nu se face prevenția în felul acesta, în momentul în care spui: te plătesc dacă lucrezi în serie, pe bandă rulantă, 15 minute, altul la rând. Asta se promovează, scăderea bugetului la 11 lei. Cu atât rămân eu, medic primar dermatolog, după ce am intervenția. Am foarte multe materiale pe care le plătesc din banii mei. Rămân pe minus în aceste condiții. Suntem oameni. Și noi medicii suntem pacienții altor medici.

Întrebată despre salariile medicilor, care ar ajunge și la 10.000 de euro, după afirmațiile premierului Ciolacu, Geanina Manea a spus că acelea „sunt excepții” și că ea rămâne la finalul lunii cu 3000 de euro.

Noi ne facem bilanțul la sfârșitul anului. Nu mai mult de 3.000 de euro, în condițiile în care eu trebuie să-mi fac pansamente singură, plătesc suplimentar oameni, pentru că nu pot să plătesc 2,5 lei pe un pliculeț de pansament, pentru că ajung în faliment. Daca nu cresc tarifele, închidem contractul cu Casa.

Și Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, crede că salariul de 10.000 de euro nu poate fi generalizat.

Domnul prim-ministru a dat exemplu o excepție. Nu se poate generaliza. Dacă există un medic de familie, care are 5 puncte de lucru, 4 medici angajați și 10 asistente și se întinde pe un județ întreg, este foarte posibil să aibă această capitație. Nu înseamnă că toți banii aceia îi bagă în buzunar

Conform valorilor propuse de CNAS, pentru medicina primară, valoarea punctului per capita este de 7,7 lei și de 6,2 lei pentru serviciu medical, în scădere de la 12 lei per capita și 8 lei pe serviciu în 2023.

Un sistem care condamna pacientul!

Și Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor sare în apărarea medicilor. Într-un comunicat de presă, ANPP afirmă că, prin măsurile luate, Guvernul „închide poarta de acces a pacientului în sistemul de sănătate”

Prin Programul de guvernare 2023-2024, Guvernul se angajă să asigure “Reziliența sistemului de sănătate, acces sigur la servicii medicale și farmaceutice de bună calitate, pentru fiecare cetățean”

Cu toate acestea, fila de buget trimisă de ministrul de finanțe la CNAS, pentru anul 2024, pentru asigurarea consultațiilor, analizelor, medicamentelor și spitalizării, este cu 30%(brut), 50% real mai mică decât anul trecut.

Poate Guvernul să ne explice cum vor pune în practică acest angajament, când, prin măsurile luate, închide poarta de acces a pacientului în sistemul de sănătate?

CITEȘTE ȘI:

România prezentă în cadrul Comitetului privind Studiul economic 2024 la OCDE / Țara noastră urmează să implementeze recomandările finale

VIDEO| F. Barbu vrea prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază: „Vom lua în calcul și produsele consumate în perioada Paștelui”