VIDEO | Rafila dă vina pe fostul premier Florin Cîțu, pentru că României i s-a redus suma din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 mil. €
This browser does not support the video element.
Aflat într-o vizită de lucru la Brașov, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a declarat că fostul premier Florin Cîţu a comunicat o creştere a PIB de 5,1% în loc de până în 5%, cu 0,1% mai mare, drept care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro.
Aflat în „control” la Spitalul Municipal Codlea, ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări că nu există niciun Spital din țară care a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență care să nu fie construit și finanțat din bani europeni.
„Nu este niciun fel de Spital care a fost inclus în lista inițială de la PNRR care să nu fie construit și să nu fie finanțat. Este o dezinformare”, a transmis ministrul.
Întrebat și de ce a fost alocată o sumă mai mică decât cea prevăzută inițial în PNRR, Rafila a arătat cu degetul către fostul premier liberal, Florin Cîțu, despre care a spus că anunțat o creștere economică nerealistă către instituțiile europene, respectiv de 5,1%, în loc de 5%.
„A fost alocată o sumă mai mică decât cea inițială pentru Programul Național de Redresare și Reziliență de către finanțator. Nu este vina nimănui dacă noi am avut aproape 29 de miliarde de euro în total fonduri rambursabile și jumătate-jumătate, iar condiția finanțării la acest nivel era legată de o creștere a PIB-ului până la 5%. Domnul prim-ministru de la acea vreme, Cîțu, a comunicat o creștere de 5,1% în loc de până în cinci, deci cu 0,1% mai mare, drept pentru care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro”, a tarnsmis Alexandru Rafila.
Întrebat și despre construcția unui nou Spital care să deservească întreg municipiul Brașov, ministru a precizat că în prezent terenul de la Hărman se confruntă cu o serie de probleme, și nu consideră locația potrivită pentru a deservi toți locuitorii Brașovului, fiind accesibil doar pentru o parte dintre aceștia. Acesta a dat asigurări că se caută soluții pentru găsirea terenului cel mai favorabil pentru construcția noului Spital din Brașov.
Terenul respectiv, mă rog, nu vreau să intru în detalii, știu că au fost multe povești aici. Toată lumea se bate să găsească un teren pentru spital, spitalul județean sau regional despre care spuneți dvs., cel de la Hărman, am auzit și eu la vremea respectivă…. Eu cred că totuși un spital care deservește pacienții trebuie să fie accesibil. În primul rând, nu este accesibil dinspre o parte a Brașovului, a adăugat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a declarat și că în curând vor semna contractul de finanţare pentru Spitalul Județean, care presupune modernizarea și construcția unor secţii de pneumologie şi boli infecţioase, însă a precizat că Primăria Brașov îngreunează aceste demersuri. (detalii AICI)
„Din păcate, corespondenţa cu Primăria din Braşov nu a fost printre cele mai fericite, iar documentaţia tehnică care ne permite să avansăm şi să semnăm contractul, încă mai aşteaptă, pentru că trebuie să existe totuşi şi o corelaţie între destinaţia terenului alocat spitalului şi situaţia lui juridică din momentul de faţă, în sensul că nu poţi de exemplu să construieşti spitale pe terenuri agricole”, a conchis Alexandru Rafila.
CITIȚI ȘI: