VIDEO | Reacția lui Nicolae Ciucă după ce Legea pensiilor a trecut cu vâlvă de Guvern: „Ne asumăm această Lege și dorim să producă efecte”

Publicat: 10 11. 2023, 16:25
Actualizat: 10 11. 2023, 16:37

This browser does not support the video element.

După ședință de guvern tensionată de joi, în care au existat mai multe neînțelegeri între Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor cu privire la impactul bugetar al noii legi, Nicolae Ciucă a venit cu o reacție, vineri, la Baia Mare. Aici, șeful liberalilor a ținut să precizeze că Legea pensiilor este asumată și de PNL, partenerii social-democraților la guvernare și că așteaptă ca legea să producă efectele scontate.

Legea pensiilor publice a trecut joi de guvern, la finalul unei zile tensionate, cu ping-pong declarativ între PSD și PNL, o ședință amânată de două ori și suspendată timp de o oră. Legea intră în Parlament, în procedură de urgentă, iar premierul Marcel Ciolacu își dorește actul normativ să fie adoptată până pe 20 noiembrie. (detalii AICI)

În acest context, Nicolae Ciucă a transmis de la Baia Mare că noua Lege a pensiilor este asumată de liberali și că așteaptă ca legea să intre în vigoare și să producă efectele așteptate.

Încă de ieri am anunțat și am susținut Partidul Național Liberal este promotor a proiectului noii Legi a pensiilor, pentru că, dincolo de faptul este un jalon în PNRR, avem datoria față de cetățeni, față de pensionari, venim cu acele modificări legislative pentru eliminarea inechităților din sistemul de pensii din România. (…)Dacă referiți la Legea pensiilor, absolut asumăm această lege. Ne dorim încă o dată ca legea pensiilor intre în vigoare și producă efecte, spune șeful PNL.

Președintele Senatului a mai adăugat că este absolut necesar ca la nivelul Executivului să se găsească sursele de finanțare pentru cele 2 măriri de pensii programate pentru anul 2024. Ciucă a precizat că pentru indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie este necesară o anvelopă de 15 miliarde lei, ca pentru cea de la 1 septembrie să fie necesare 10 miliarde lei.

„Este absolut necesar ca la nivelul Guvernului se identifice sursele de finanțare pentru ca în anul 2024, pentru creșterea cu rata inflației, asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde. În total, în anul 2024 avem nevoie de 25 de miliarde, iar pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde. Toate aceste sume trebuie colectate la buget”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Liderul liberalilor a mai punctat faptul că nu trebuie făcut un „joc politic” pe spatele pensionarilor, cu referire la cele 4 runde de alegeri programate pentru anul 2024.

În toată această dezbatere, eu nu cred că trebuie să venim în faţa cetăţenilor şi să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă şi foarte mult aşteptată de români, pentru că e vorba de responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor, a completat Ciucă.

Pensiile românilor vor crește de 2 ori în 2024

Ministerul Muncii a transmis, joi seară, după aprobarea noii legi a pensiilor, că vor fi recalculate pensiile tututor celor peste 4,7 milioane de beneficiari. Noua lege va combate inechităţile dintre cei care au muncit la fel dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dar și inechitățile legate de gen.

„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit şi care merită pensii decente după o viaţă de muncă, pensiile vor creşte, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu 13,8% şi a doua oară, la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul Guvern care face şi majorarea şi recalcularea pensiilor în acelaşi an”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale. (detalii AICI)

Într-o postare pe Facebook de joi, Marcel Boloș a fost surprins într-o imagine despre care spune că „reflectă foarte bine ce am simțit când am văzut că se vorbește de majorarea pensiilor fără să se vorbească despre elementele legate de sursa de finanțare”, spune acesta.

Principalele principii și schimbări, pe scurt:

Calculul pensiei = valoarea punctului de referință x număr total de puncte

  • În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
  • Punctul de referință va fi de 81 de lei la intrarea în vigoare a legii (valoarea punctului de pensie – 2.032 lei, împărțit la stagiul de cotizare – 25 ani = circa 81)
  • Peste stagiul de cotizare de 25 de ani, se vor adăuga puncte, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale
  • Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior
  • Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.
  • Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos) – recomandare de la Comisia Europeană
  • Indemnizația specială se majorează cu același mecanism de indexare a pensiilor publice
  • Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv – recomandare de la Comisia Europeană
  • Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România
  • Se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie.

Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Legea pensiilor, poate fi consultată – AICI.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | GUVERNUL a adoptat în final Legea pensiilor, după 3 amânări/ Au fost tensiuni între Ministerele Muncii și Finanțelor

VIDEO | Israelul, tot mai aproape de liderii Hamas/ Raid efectuat de IDF în biroul lui Muhammad Sinwar, fratele liderului Hamas, Yahya Sinwar

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la Congesul PES de la Malaga intitulat „Europa în frunte: soluții progresive la provocările globale”