Președintele Klaus Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre culoarele solidarității, prin care au trec cerealele ucrainene. România s-a înțeles cu partea ucraineană și cu Executivul de la Bruxelles pe un mecanism care să asigure tranzitul produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale și să gestioneze exportul acestor produse spre România. Detalii aici.
Iohannis a declarat, după reuniunea la care a participat și vicepremierul Bulgariei, Maria Gabriel, că înțelege nemulțumirile fermierilor din România, dar nu trebuie să facem din asta o temă națională.
Abordarea, după părerea mea, trebuie să fie una orientată spre soluție. Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaștem foarte bine problematica și noi în România avem nemulțumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă, după părerea mea, nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale sau pentru a face o temă de politică națională din asta. După părerea mea, este nevoie să căutăm soluții și noi zicem că am găsit aceste soluții. Este important odată să asigurăm în continuare tranzitul și oricum o parte semnificativă din acest tranzit se desfășoară prin România și pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre piețele, de exemplu, din România și împreună cu partea ucrainiană, Guvernul României a găsit soluții care au fost agreate și de Comisie, a spus Iohannis după întâlnire.
Președinta Comisiei Europene a lăudat inițiativa culoarelor de solidaritate, despre care a spus că sunt un succes.
Trebuie să spun în primul rând că ar trebui să vedem clar culoarele de solidaritate au mare succes. Le-am inițiat pentru că Rusia blochează Marea Neagră. A trecut aproape un an de când lucrăm la asta. A fost dificil, dar astăzi în jur de 60% din agro-alimentare vin pe căile de solidaritate. Este un mare succes și vreau să mulțumesc foarte mult României pentru sprijinul consecvent. Am investit masiv în Portul Constanța și pe Dunăre și mai sunt de făcut, a precizat Ursula von der Leyen.
CITEȘTE ȘI: