Prima pagină » Știri politice » VIDEO | România se pregătește de înmormântarea președinților / Guvernul înființează un Comitet de organizare

VIDEO | România se pregătește de înmormântarea președinților / Guvernul înființează un Comitet de organizare

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează legea privind ceremoniile oficiale. Accentul se pune, în acest act normativ, pe ceremoniile oficiale organizate de Guvern în cazul decesului președintelui României și al foștilor șefi de stat ai României.

Pentru o bună organizare a unui astfel de eveniment, inițiatorii ordonanței au considerat că este „necesară o coordonare unitară având în vedere implicarea mai multor instituții cu atribuții în organizarea ceremoniilor oficiale”.

Și, astfel, s-a luat decizia înființării unui Comitet de organizare a funeraliilor de stat. Acest nou organism, fără personalitate juridică, va funcționa sub autoritatea șefului Cancelariei Prim-Ministrului.

„Concret, înseamnă că s-a creat cadrul legal pentru crearea comitetului de organizare a funeraliilor de stat”, a menționat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței.

Este un ceremonial rezervat actualilor și foștilor șefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor unui cetățean român în slujba țării sale.

Procedura de desfășurare a unui astfel de eveniment și costurile necesare nu sunt stabilite, în acest moment, având în vedere faptul că se referă la un eveniment care nu poate fi preconizat când va avea loc.

Pentru asta, este nevoie ca Guvernul să vină cu alte hotărâri.

Mihai Constantin a precizat că de acest grad înalt de apreciere nu vor beneficia foștii premieri sau președinți ai Parlamentului.

Foștii prim-miniștri și foștii președinți ai celor două Camere nu vor beneficia de acest tip de funeralii, în baza legii menționate. Acești demnitari și alți foști demnitari vor beneficia de funeralii cu onoruri militare.

De menționat că, în legea nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale, la Capitolul IV, Articolul 20 scrie că „se înființează Consiliul Protocolului Național ca organism interinstituțional, fără personalitate juridica, ce are drept scop îndrumarea activităților de protocol desfășurate de autoritățile și instituțiile publice, în cadrul ceremoniilor oficiale”.

Din acest Consiliu al Protocolului Național fac parte reprezentanți din mai multe instituții, precum Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, MAE, MAI.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Șeful Corpului de Control a fost schimbat de premierul Marcel Ciolacu / Motivul din spatele demiterii – SURSE

SURSE | Protestele din TRANSPORTURI, susținute de un candidat al AUR / Discuții între Sorin Grindeanu și sindicaliști

Autor

Citește și