Guvernul a adoptat joi trei acte normative pentru aprobarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind construirea sau modernizarea a trei poduri rutiere peste râul Prut.
Unul dintre acestea este podul care face legătura între localitatea Sculeni (România) și Sculeni (Republica Moldova), care va fi modernizat.
În luna martie 2022, a fost realizată o expertiza tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de modernizare care să elimine deficiențele constatate, astfel încât să corespundă standardelor și normativelor în vigoare.
Astăzi, începem să punem în practică și cele convenite anul acesta cu Guvernul Republicii Moldova privind construirea A3 noi poduri rutiere peste Prut. Primul este între Albița și Leușeni, apoi între Oancea și Cahul, iar al treilea, la Sculeni. Aceste poduri vor duce la un nivel mult mai mare relațiile comerciale dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Și podul care face legătura între localitățile Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova) va fi modernizat. Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unuia vechi. Pe durata executării lucrărilor, circulația se va executa pe un pod provizoriu, situat pe o variantă de circulație locală, amplasată în amonte de podul existent.
Podul de la Albița va fi al doilea pod între România și Republica Moldova cu două benzi pe sens. Acordul între Guvernele de la București și Chișinău pentru acest pod a fost semnat la Chișinău, pe 9 mai 2023.
Având în vedere că podul existent, care a fost construit în anul 1958, nu a fost consolidat la o clasă superioară de încărcare, iar traficul rutier a evoluat considerabil în timp și supune intens structura existentă la fenomenul de uzură, a fost realizată, în luna martie 2022, o expertiză tehnică, care propune înlocuirea acestuia cu un pod nou, pe amplasamentul actual.
Noul pod va corespunde cerințelor intensificării traficului înregistrat la punctul de trecere frontieră între Albița (România) și Leușeni (Republica Moldova), în concordanță cu actualele norme tehnice în construcții, prin asigurarea gabaritului de liberă trecere la nivelul căii, a capacității portante la clasa de încărcare actuală, a circulației rutiere în regim de siguranță și confort, la vitezele recomandate pentru condițiile date, cu asigurarea durabilității pe durata de exploatare, se arată în nota de fundamentare.
CITEȘTE ȘI: