VIDEO | Sebastian Burduja: Nu anticipăm creșteri semnificative ale prețului la gaz / Românii care se simt nedreptățiți pot să-și schimbe furnizorul

Publicat: 21 12. 2023, 14:01
Actualizat: 21 12. 2023, 14:22

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, joi, că nu se anticipează creșteri semnificative ale prețului la gaz și transmite că ANRE este instituția care supraveghează piața. 

Declarația vine în contextul în care premierul Ciolacu îi solicitase lămuriri cu privire la prețul „nejustificat” aplicat de unii furnizori.

În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut, a spus Ciolacu, la începutul lunii.

În aceeași zi, Burduja i-a răspuns premierului că ANRE se ocupă de verificări.

Ministerul Energiei are mandatul de a asigura furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale în condiții de siguranță. ANRE-ul se ocupă de controale și de modul în care se respectă această lege, a completat Sebastian Burduja. 

În acest context, ministrul Energiei a exprimat că își dorește menținerea schemei de plafonare/compensare. Burduja a spus că sunt furnizori care facturează sub plafon, oferind exemplul său.

Vedem sunt furnizori care facturează sub plafon, inclusiv pe factura mea. Există facturare sub plafon 0,26, 0,28, 0,24, în funcție de politica, în fine, comercială, a fiecărui furnizor. E o piață liberă. Românii care se simt nedreptățiți pot să-și schimbe furnizorul, a psus Burduja.

Ministrul a mai declarat, în susținerea menținerii acestei scheme, că politica și-a îndeplinit obiectivele.

Schema de plafonare-compensare a îndeplinit aceste două obiective, a păstrat prețurile stabile pentru români și pentru companiile românești și de asemenea a păstrat o stabilitate pentru furnizori, pentru că de câte ori se intervine asupra schemei, ei își schimbă toate sistemele informatice de facturare, de calcul a sumelor de plată. Și asta generează erori și costuri pentru furnizori, care deja au costuri importante cu acoperirea diferenței dintre prețul la factură și prețul cu care cumpără energia electrică și gaze naturale.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu: Dacă scandalul din Parlament este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru pensiile românilor indexate, îmi asum

UPDATE | România va produce 3 GW energie eoliană offshore / Marcel Ciolacu: Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite