VIDEO. Senatorii juriști au decis: referendum într-o singură zi și prag de prezență de 50 la sută plus unu. Doi senatori USL au cerut eliminarea pragului

Publicat: 18 07. 2012, 16:25
Actualizat: 18 07. 2012, 16:25

This browser does not support the video element.

Senatorii din Comisia Juridică au dezbătut Ordonanța de Urgență 41/2012 privind organizarea referendumului, doi senatori USL pronunțându-se pentru eliminarea pragului de prezență pentru validarea referendumului.

Senatorul Ioan Ghișe a propus eliminarea articolul 5, alineatul 2 care prevede prezența la referendum a 50% plus unu din cei înscriși pe listele electorale pentru ca acesta să fie valid. Senatorii Dan Șova și Ioan Ghișe au susținut un amendament prin care referendumul să se desfășoare două zile. Ambele amendamente au fost respinse de senatorii din Comisia Juridică, referendumul urmând să fie valid dacă se prezintă la vot jumătate plus unu din cei înscriși pe listele electorale. De asemenea, referendumul va avea loc într-o singură zi.

Senatorul Iulian Urban a propus ca parlamentarii care au inițiat referendumul să plătească din buzunarul lor costurile pentru acesta, dacă va nu va fi validat.

„Nicio țară membră a UE nu are prag electoral pentru că înseamă de fapt anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveția, care este țara cu cele mai multe referendumuri locale, cantonale, prezența la vot la referendum este în medie 20% astfel încât pragul electoral îl au doar două țări din 47 ale Consiliului Europei, Lituania și Rusia. Eu cred că la referendum, având în vedere că nu vine populația la vot ar trebuie eliminat pragul pentru că altfel referendumul nu are sens”, a declarat Toni Greblă, care este președintele Comisiei Juridice din Senat, cea care va elabora un Raport asupra Ordonanței de Urgență a Guvernului privind legea referendumului.

În OUG 41 era eliminat pragul electoral, iar președintele putea fi demis cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la referendumul de demitere.

Președintele Crin Antonescu a promulgat ieri legea referendumului, pe care s-a pronunțat și Curtea Constituțională, care impune un prag de prezență la referendum de 50% plus unu din cei înscriși pe listele electorale, În caz contrar, referendumul nu este considerat valid, indiferent de numărul celor s-au pronunțat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.