Senatul a adoptat, miercuri, modificările aduse legii pensiilor speciale, în urma respingerii proiectului de către CCR.
Au fost 89 voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere, pe modificările care vor pune în acord legea pensiilor de serviciu cu decizia Curții Constituționale. Senatul a fost primul for sesizat iar votul Camerei Deputaților este decizional.
După votul de la Senat, conducerea Camerei Deputaților a stabilit ca raportul comisiilor de specialitate pentru proiectul referitor la pensiile speciale să fie gata luni, ora 14.00. Proiectul ar urma să intre la vot final în plen tot luni, ora 17.00.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, ajuns la Senat în 8 august pentru reexaminare în urma deciziei CCR, a vot votat, cu amendamente, în comisiile reunite de muncă, juridică și apărare din Senat. Citește mai multe aici.
Atât președintele Senatului, cât și premierul Ciolacu au declarat pe 9 octombrie că în două săptămâni, legea pensiilor de serviciu va trece de Parlament. Conform premierului, prin amendamentele depuse la proiect „s-a terminat cu excepțiile”.
S-a încheiat acea anomalie în care câștigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Căutați-l pe fostul procuror general să vedeți cum și-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună ca să iasă cu o pensie peste 100.000 lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost niște excepții, niște crăpături ale legii, să le zicem așa, și important este totuși perspectiva.
Reamintim că reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR, cu termen de adoptare menționat în document 31 decembrie 2022. Pe 31 martie 2023, cabinetul Ciucă a anunțat o primă amânare a acestei legi. Trei luni mai târziu, pe la finalul lunii iunie, noul premier, Marcel Ciolacu, a anunțat o nouă amânare.
CITEȘTE ȘI:
Cifra de afaceri a firmelor care oferă consultanță USR a crescut până la 900%