VIDEO | Sfaturile ministrului Alexandru Rafila în contextul sezonului gripelor / „Vaccinul previne 3 boli: rujeola, rubeola și oreionul”
This browser does not support the video element.
La finalul ședinței de guvern de joi, ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a precizat că numărul cazurilor de gripă este mai mic față de anul trecut. Potrivit ministrului, numărul copiilor nevaccinați este „consistent”, ceea ce favorizează transmiterea în comunitate a bolilor de sezon.
„Evident că pe măsură ce numărul de persoane, cohorta de copii nevaccinați, este consistentă și transmiterea în comunitate continuă”, a precizat Alexandru Rafila, în cadrul unui briefing de presă de joi.
Potrivit ministrului Sănătății, ne aflăm într-o fază de transmitere a bolilor sezonului rece, în ciuda zecilor de mii de copii care au ales soluția vaccinării. Ministrul a precizat că au fost înregistrate și 3 decese.
Nu s-a terminat transmiterea, chiar dacă în urma campaniilor desfășurate sunt câteva zeci de mii de copii care au fost recuperați la vaccinare în această perioadă. Sunt trei decese. Ăsta este adevărul, a spus Rafila.
Medicul Rafila atrage atenția cu privire la utilitatea vaccinării. Spune că astfel se poate preveni transmiterea întra-comunitară și că vaccinul protejează persoanele împotriva unor boli precum: rujeola, rubeola, sau oreionul.
Discutam cu cineva apropo de utilitatea vaccinării, discutam de vaccinarea unui copil. Nu este vorba doar de prevenirea rujeolei, pentru că vaccinul care se administrează previne trei boli: rujeolă, rubeolă și oreionul. Ori prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ținând cont nu numai de situația amenințătoare de viață pe care ar putea să o producă rujeola și celelalte boli, precizează ministrul Sănătății.
A. Rafila: Oreionul poate afecta adolescenții nevaccinați
Ministrul Sănătății a precizat și pericolele la care se expun tinerii care nu sunt vaccinați și care se pot îmbolnăvi de oreion. Făcut la o vârstă care depășește vârsta pubertății, oreionul poate afecta sănătatea pe termen lung, atrage atenția doctorul Alexandru Rafila.
„De exemplu, oreionul făcut la o vârstă care depășește vârsta pubertății poate afecta serios acei adolescenți și poate duce, dacă sunt nevaccinați și se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, ……poate afecta și sănătatea lor pe termen lung. Și lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut și înțeles de toată lumea”, a conchis ministrul.
CITIȚI ȘI: