VIDEO | Simona Oprescu pune pe umerii lui Boloș găsirea banilor pentru majorarea de pensii

Publicat: 09 11. 2023, 20:00
Actualizat: 09 11. 2023, 20:06

This browser does not support the video element.

Legea pensiilor a trecut de guvern, la finalul unei zile tensionate, cu ping-pong declarativ între PSD și PNL, o ședință amânată de două ori și suspendată timp de o oră. Legea intră în Parlament, în procedură de urgentă. PSD își dorește adoptarea până pe 20 noiembrie. 

Noua lege a trecut, fără o sursa de finanțare prevăzută, în mod explicit, dar cu mici “reformulări” ale ministrului de Finanțe.

În preziua adoptării, Marcel Boloș și-a dat seama că nu ies calculele și a cerut clarificări. Ministrul Muncii i-a transmis că a fost la curent, tot timpul, cu modificările operate în urma corespondenței cu Banca Mondială.

Ziua s-a încheiat cu legea adoptată. A fost “un moment important pentru România”, a spus Simona Oprescu, la conferința de presă.

Pentru “șicanele” lui Boloș, ministrul Muncii are o zicală: dă-i românului mintea de pe urmă.

Important este să avem mintea limpede în fiecare zi și important este că am ajuns într-un punct în care ne-am înțeles și a fost adoptată legea.

Cum cresc pensiile?

Noua lege se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităților și pe puncte de stabilitate care arată respect pentru muncă, spune Simona Bucura Oprescu.

Concret, în anul 2024, an electoral, pensiile vor creste în două etape.

Pe 1 ianuarie este prima majorare în funcție de rata inflației. Țațe pensiile vor fi indexate cu 13,8%.

Pe 1 septembrie, va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor. Vor fi creșteri preconizate între 0 și 80%.

Prima dintre ele era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reala a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, explică ministrul Muncii.

De unde vin banii pentru majorări?

Răspunsul este simplu: Ministerul Finanțelor trebuie să găsească soluții.

Cei de la ministerul Finanțelor trebuie să găsească soluții pentru sursele de finanțare: o mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală și înțelepciune între noi cei care lucrăm în Guvernul României, transmite Simona Oprescu.

Desigur, pensiile sunt acoperite prim legea bugetului de stat și legea asigurărilor sociale, prin ministerele de linie.

Așadar, noile majorări cresc așteptările de la bugetul pe care trebuie să-l construiască ministrul Boloș, care a exprimat, deja, că nu sunt bani.

Ministrul Muncii i-a răspuns că poate ar trebui să lucreze la o “colectare mai bună”.

Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul din 2024 și sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL vom găsi soluțiile necesare, astfel încât romanii, din 2024, să beneficieze se creșterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege, crede Bucura-Oprescu.

Este legea pensiilor una pur electorală? Exclus, spune ministrul social-democrat al Muncii.

Am făcut o lege stabilă și sustenabilă. Toate aceste calculeam făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că trebuie să simtă că îi respectăm.

Sursa: captură foto