Deputații au eliminat pragul valoric de la care se stabilea că este infracțiune abuzul în serviciu, după ce decizia senatorilor, prima cameră sesizată, care decisese un cuantum de 250.000 de lei a stârnit, pe de o parte, puternice reacții politice, dar și nemulțumirea românilor care ieșiseră în stradă în semn de protest față de celebra OUG 13.
Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, cu majoritate de voturi, proiectul Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative. 191 de aleși au votat pentru, 66, împotrivă, 12 s-au abținut și 8 nu au votat proiectul de act normativ care a primit, marți, raport favorabil în Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi, care a scos amendamentul introdus în urmă cu o săptămână, în 29 aprilie, de colegii din camera superioară a Parlamentului.
După ce proiectul de lege aprobat de Senat cu amendamentul propus de parlamentari PSD, PNL și UDMR, care stabilea pragul de 250.000 de lei, comisii, reacțiile publice i-am făcut pe oficialii de la Ministerul Justiției și pe liderii Coaliției să anunțe că vor promova stabilirea unui nou prag, de 9.000 de lei, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților.
Ajuns în comisii, proiectul de lege a fost amendat de comisia condusă de Laura Vicol.
„În acest moment, coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse astăzi în Comisia juridică şi vom vota eliminarea tuturor amendamentelor adoptate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern (fără prag – n.r.)”, a spus, marți, preşedintele Comisiei juridice.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la tribuna Parlamentului că el a votat pentru varianta de modificare supusă votului plenului.
„Față de dezbaterile care au avut loc în ultimele zile și numeroasele întrebări care mi-au fost adresate, inclusiv în această dimineață, și aici, în plen, doresc să precizez că susțin aceste proiecte în forma adoptată de către Guvern și dezbătute de dumneavoastră, aveți pe masă aceste proiecte astăzi, pentru că se încadrează în linia Constituției, și solicit cu respect să se consemneze votul meu pentru aceste proiecte de modificare a Codurilor Penale”, a spus ministrul Justiției.
Ulterior, el a răbufnit, miercuri, la tribuna Parlamentului, acuzând Opoziția că nu a fost în stare să adopte modificările la Codul Penal.
„Aceste proiecte, așa cum au fost ele votate azi – încă o dată solicit să se consemneze public votul meu pentru – au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din Opoziţie, 12 luni de zile aproximativ (aplauze în sală – n.r.). Ele nu au fost adoptate, aţi stat şi v-aţi uitat la ele şi apoi au fost preluate de această coaliţie, PSD-PNL-UDMR. După dezbateri, că așa e în democrație, dure, complicate, dificile, acest proiect a fost adoptat. Ce să înţelegem noi? Că e bine ca dumneavoastră, care staţi, vorbiţi şi nu faceţi nimic, sau e bine ca noi, care vorbim, dezbatem, uneori ne contrazicem, dar votăm şi lăsăm ceva în Monitorul Oficial?”, a spus el, de la tribună.
„Peste ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declaraţiile, trotinetele, cablurile şi boxele dumneavoastră, ci sunt legile adoptate de această coaliţie. Această coaliţie a votat anul trecut desfiinţarea SIIJ, aţi fost incapabili să o faceţi, legile justiţiei, 12 luni v-aţi uitat la ele, ca pisica în calendar, incapabili să le treceţi, legea privind avertizorii de integritate, legea privind consolidarea ANABI, ca să recuperăm produsele infracţiunii despre care dumneastră vorbiţi şi nu faceţi nimic şi în fine Codurile penale”, a afirmat ministrul Justiției.
Predoiu i-a acuzat pe colegii din Opoziție de lipsă de bun simț politic. „Deci noi suntem de vină că adoptăm, într-un an de zile, şapte legi pentru consolidarea agendei justiţiei şi voi, care nu faceţi nimic, trebuie să ne daţi lecţii. Păi cred că şi lipsa bun simţ politic şi de altă natură are o limită, fiindcă tot vorbim de drept şi de justiţie, unde e vorba de limită. Aveţi o limită şi în critică şi în jigniri şi în aberaţii. Nu faceţi decât să vorbiţi şi să vă înfăşuraţi în cabluri în care o să rămâneţi în istorie fără să lăsaţi nimic în urmă. De bine de rău, această coaliţie a făcut ce voi nu aţi făcut un an de zile, în mai puțin de un an de zile. Asta este explicarea votului meu”, a spus Cătălin Predoiu.
În această fază, proiectul aprobat va fi trimis la Palatul Cotroceni, pentru a fi promulgat de șeful statului, și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.