VIDEO | Ultimele modificări ale proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare. TVA se modifică de la 5% la 9% pentru concerte și medicamente
This browser does not support the video element.
Guvernul adoptă, luni, o forma finală a proiectului privind măsurile fiscal bugetare. Conform negocierilor de ultimă oră din coaliție, s-a decis creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru concerte/spectacole și pentru medicamente. Surse guvernamentale afirmă că proiectul ar mai putea suferi modificări, dacă sunt acceptate amendamentele comisiilor de specialitate din Parlament. Au termen de depunere până la miezul nopții, mai spun sursele.
Executivul condus de Marcel Ciolacu s-a înțeles pe forma finală a proiectului de lege privind modificările aduse sistemului fiscal-bugetar. Conform documentului publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe lângă modificările aduse cotei TVA se numără și eliminarea cotei de 2,5% din venituri pentru cheltuielile instituțiilor și autorităților publice cu evenimente de cultură, recreere și religie.
Acest Guvern nu crește TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă, a precizat premierul.
Ciolacu a transmis că aceste măsuri sunt menite să stopeze risipa bugetară. Acesta a mai subliniat că țara noastră nu mai poate continua cu facilitățile fiscale deja existente, care duc la o gaura în buget de 75 de miliarde de lei.
Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea in Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern.
De asemenea, liderii coaliției au stabilit ca în administrația locală să scadă posturile cu 10% față de normativul care prevede pentru 1000 de locuitori 10 angajați. Din sursele Gândul, măsura a fost solicitată de UDMR, care nu dorea desființarea posturilor în administrațiile locale.
Din informațiile Gândul, premierul Ciolacu pregătește împreună cu șeful PNL, Nicolae Ciucă, un amendament care ar urma să fie publicat în această seară, prin care se înăspresc pedepsele pentru infracțiunea de evaziune fiscală. Măsura este menită să faciliteze o mai bună colectare a TVA-ului la bugetul de stat, acolo unde premierul preciza că în România, evaziunea este estimată la 150 de miliarde de lei pe an.
Avem un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital. Ca premier sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro și există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR.
Premierul a dat asigurări și în ce privește creșterea salariului minim de la 3000 de lei la 3300 de lei. Din informațiile noastre, modificările aduse la salariul minim ar urma să intre în vigoare odată cu noua lege fiscal-bugetară, printr-o hotărâre dată de Guvern. În ce privește creșterea salariului din domeniul construcțiilor, premierul a precizat că această modificare ar urma a fi făcută prin ordonanță de urgență. Ambele proiecte ar urma să fie aprobate de Executiv săptămâna viitoare.
Nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 de lei la 3300 lei, iar în construcții prin OUG mărim salariul minim cu 12,5% de la 4000 de lei la 4500 lei, a precizat Ciolacu.
Guvernul i-a în calcul și modificarea salariului minim diferențiat, în funcție de fiecare categorie socio-profesională, conform discuției avute de premier cu membrii Consiliului Național Tripartit. Premierul ar urma să vină după asumare și cu rectificarea bugetară. Vizate sunt ministerul Dezvoltării și Transporturile.
Care este traseul Legii?
Legea adoptată luni, într-o primă formă, va fi trimisă la finalul ședinței către Birourile permanente reunite ale Parlamentul, care va lua act de notificarea Guvernului. BPR vor stabili un termen până la care reprezentanții pot depune amendamente. Din sursele Gândul, amendamente ar putea fi depuse până luni, la ora 00:00, urmând ca marți lista cu amendamentele parlamentarilor să se întoarcă în Executiv.
Aici, Guvernul va trece noua formă a legii, care ar putea conține sau nu părți din amendamentele primite. Conform Constituției, la CCR pot face sesizare președintele Camerei sau președintele Senatului, dar și 50 de deputați sau 25 de senatori în termen de 5 zile de la asumare. Cel mai probabil asumarea urmează să aibă loc mâine. USR a anunțat deja că va ataca legea la CCR.
Documentul integral cu ultimele modificări aduse proiectului de Lege fiscal-bugetar, poate fi consultat AICI.
CITIȚI ȘI: