Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost prezent la evenimentul prilejuit de intrarea în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a punctului național mobil de comandă. La evenimentul din curtea MAI au participat ambasadorul Israelului, Reuven Azar, secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, dar și inspectorul general, Dan Iamandi.
IGSU se poate mândri începând de joi, 30 noiembrie, odată cu intrarea în dotarea sa a Centrului de comunicaţii al punctului de comandă mobil naţional şi a două centre de comunicaţii ale punctelor de comandă mobile de nivel mediu că vor ajuta pompierii salvatori să acționeze mai eficient în misiunile lor.
Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, în România situațiile de urgență încă mai reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată, odată cu avansul tehnologic al unor echipamente civile care pot pune viața oamenilor în pericol.
Situațiile de urgență, din păcate, reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată pentru forțele și capacitățile Ministerului Afacerilor Interne, din multiple cauze, de la schimbări climatice, până la complexitatea unor instalații care se folosesc în viața de zi cu zi, în activitatea socială și economică, ce pot uneori produce accidente, situații-limită, în care e nevoie să avem o capacitate de răspuns, a precizat Cătălin Predoiu.
Acesta a mai subliniat importanța planficării și comunicării în astfel de situații limită, unde salvatorii trebuie sa acționeze rapid atunci când cu fiecare minut pierdut viața oamenilor poate fi pusă în pericol.
„În astfel de situații, este esențială planificarea și comunicarea. Or, aceste centre de comandă pe care le avem în față, sunt elemente-cheie, importante, pentru o bună planificare a acțiunii în teren și pentru o bună comunicare”, a adăugat Predoiu.
Punctul Național Mobil de Comandă este singurul de acest tip din țară și permite funcționarea autonomă a unui punct operativ avansat și conducerea optimă a resurselor pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Acesta este configurat ca tren rutier compus din autotractor şi semiremorcă care are capabilitatea de a se extinde pentru a crea spațiul de lucru adecvat funcționării unui Punct Operativ Avansat, transmite IGSU.
Semiremorca are în configurație o cameră tehnică cu echipamente de comunicații de ultimă generație, o sală de briefing și o sală de conducere operativă. Acesta are capabilitatea de a se interconecta la infrastructura proprie IT&C a MAI prin mai multe medii de comunicații, inclusiv radio și satelitare.
Centrul dispune de piloni de comunicații extensibili la 18 m, respectiv 30 m înălțime, care permit asigurarea conexiunilor de date de mare capacitate, precum și acoperirea radioelectronică în zona de dispunere.
Centrele de comunicații ale Punctelor de Comandă Mobile – nivel Mediu fac parte din cadrul componentei dislocabile a sistemului IT&C al IGSU și asigură:
1. sprijinul proceselor de comandă-control în toate etapele misiunilor de intervenție
2. suport pentru planificare, decizie și intervenție rapidă în gestionarea intervențiilor
3. schimburi informaționale
4. suport pentru asigurarea mobilității punctelor de comandă
Tehnica de intervenție este achiziționată prin proiectul VIZIUNE 2020, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2020) și a fost distribuită după cum urmează:
Punctul Național Mobil de Comandă, în valoarea de 7.609.670,09 lei, inclusiv TVA, la Centrul de Comunicații și Informatică al IGSU, iar 20 de Centre de Comunicații ale Punctlor de Comandă Mobile – nivel Mediu, în valoare de 1.348.032 lei/autospecială, inclusiv TVA, la ISU AG, ISU AB, ISU AR, ISU BN, ISU BR, ISU BH, ISU BV, ISU BC, ISU CJ, ISU DB, ISU GR, ISU GL, ISU HD, ISU NT, ISU OT, ISU PH, ISU SJ, ISU SV, ISU VL și ISU VN.
De asemenea, până la sfârșitul acestui an, alte 13 centre urmează a fi recepționate și distribuite în județele BT, BZ, CL, CT, CS, CV, GJ, HR, IL, SB, TL, SM, VS, mai arată IGSU.
Sursa: MAI/ IGSU
CITIȚI ȘI: