Prima pagină » Știri politice » VIDEO UPDATE | BPR amână ședința comună a celor două camere pentru numirea conducerii ASF / Alexandru Petrescu, favorit pentru funcția de președinte

VIDEO UPDATE | BPR amână ședința comună a celor două camere pentru numirea conducerii ASF / Alexandru Petrescu, favorit pentru funcția de președinte

Senatorii și deputații încep săptămâna în forță la Parlament. Pe lângă legea bugetului pe 2024, ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului prevede pe ordinea de zi și numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Fostul ministrul al Economiei, Alexandru Petrescu (PSD), este favorit pentru funcția de președinte al ASF.

UPDATE 12:30

Comisia dă vot final asupra candidaților.

Alexandru Petrescu (PSD), candidat pentru funcția de președinte la ASF, a primit 27 de voturi „pentru” și 7 „împotriva”. Majoritatea celor care au votat împotrivă sunt de la USR.

Pentru funcția de vice-președinte, Avramescu Gabriel (PNL) a primit 26 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și o „abținere”. De asemenea, tot pentru funcția de vice-președinte, Maria Gabriela Horga a fost votată cu 28 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și fără abțineri.

Comisiile reunite au adoptat raportul final de numire a noului Consiliu ASF cu 27 de voturi „pentru” un aviz favorabil, 7 „împotrivă” și zero abțineri.

UPDATE 11:49

Andrei Rizoiu este audiat pentru funcția de membru neexecutiv la ASF. Acesta este susținut de către AUR. A fost întrebat de Florin Roman (PNL) cum poate să fie susținut de AUR, care aclamă salariile mari și sinecurile de la ASF, dar și o întrebare tehnică.

Acesta răspunde că salariul este stabilit de statul român și în funcție de contribuție. Referitor la întrebarea tehnică, Rizoiu nu a știut să răspundă. A spus că va răspunde însă, atunci când va ocupa această funcție la ASF.

S-a izbucnit un conflict între AUR și parlamentarul Florin Roman (PNL).

UPDATE 11:28

Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Dăncilă și ministru al Economiei în Guvernul Ponta, este audiat pentru funcția de președinte la ASF. Absolvent în UK, este specializat în administrarea afacerilor și a predat economie în Marea Britanie, susține acesta. A intrat din 2000 în sistemul bancar. Este și fost ministru al IMM-urilor.

Întrebare din partea USR: Curtea de Conturi a constatat bonusuri ilegale la compania Poșta Română (companie la care Petrescu a fost director). Claudiu Năsui continuă cu întrebările tehnice: dacă dobânda crește ce se întâmplă cu prețurile titlurilor de obligațiuni?

D. Zamfir: Asigurările vor crește cel mai probabil de la 1 ianuarie. Cum veți face să echilibrați acest mecanism al pieței RCA?

Discuție în contradictoriu între Năsui și Petrescu. Deputatului USR i-a fost tăiat microfonul de mai multe ori.

Răspunsuri:

Petrescu: Nu puteam să îmi acord eu prime la Poșta Română. A fost un proces câștigat în favoarea mea cu Curtea de Conturi.

Alexandru Petrescu îi răspunde lui Daniel Zamfir: Într-adevăr situația RCA-urilor este sensibilă. Avem o concentrare de aproape 65% pe casco și 70% pe RCA. Preocuparea mea principală va fi pe două paliere: 1. regândirea unei supravegheri timpurie și 2. crearea unui climat în care să aducem noi jucători în piață.

UPDATE 11:17

Mircea Oancea este audiat de Comisiile reunite pentru funcția de membru neexecutiv. Acesta are 59 de ani și a lucrat 25 de ani în piața de capital, iar din 2016 a lucrat în domeniul pensiilor private.

Oancea nu a știut să răspundă la întrebarea tehnică a deputatului USR, Claudiu Năsui, dar a precizat că atunci când se află într-o situație de necunoștință de cauză, se va consulta și documenta pentru a lua decizia potrivită.

UPDATE 11:08

Sorin Mititelu este audiat pentru funcția de vicepreședinte ASF. Este absolvent de ASE și a lucrat în domenii precum banking, corporate și piețe de capital.

Senatorul PSD Daniel Zamfir îl întreabă pe Mititelu: Având în vedere că primele de asigurare  (RCA) vor crește de la 1 ianuarie așa cum a anunțat instituția. Ce măsuri veți lua pentru a reașeza aceste lucruri? Și dacă veți face controale la instituțiile de asigurare?

Claudiu Năsui (USR) insistă cu întrebări tehnice pentru candidați.

S. Mititelu îi răspunde senatorului Zanfir: Prețurile RCA sunt rezultatele unor factori obiective din piață. Putem să ținem sub control evoluția acestui preț printr-o piață mai competitivă și mai eficientă în zona asigurărilor. Vom avea o analiză vizavi de modul de formare a prețurilor.

UPDATE 11:03

Cătălin Mancaș este audiat pentru funcția de membru neexecutiv la ASF. Acesta a lucrat în piața de capital în două bănci private din România.

Claudiu Năsui (USR) punctează aceeași întrebare referitoare la sistemul de salarizare, dar și o întrebare tehnică.

Mancaș: Nu știu să vă răspund la întrebarea respectivă.

UPDATE 10:52

Maria Gabriela Horga (PNL) este audiată în aceste momente pentru funcția de vice-președinte ASF. Aceasta a fost secretar de stat la cancelaria primului-ministru și este cadru didactic la ASE.

Claudiu Năsui (USR) o întreabă pe deputata PNL dacă are intenția de a reforma sistemul de salarizare și de prime de la ASF?

Maria Horga: Trebuie reformat nu doar în ASF, ci în orice instituție în funcție de competență și de modul cum își atinge obiectivele. Salariile trebuie să fie la nivelul provocărilor. Vorbim de regulamente europene care trebuie implementate de specialiști, dar niciodată salarizarea nu va fi contestată dacă ne vom atinge obiectivele, susține Horga.

UPDATE 10:47

Sorin Florescu răspunde la întrebările Comisiei pentru funcția de membru. A fost întrebat de parlamentarul AUR Antonio Andrusceac ce este alfa unei acțiuni. Președintele Comisiei a spus că procedura era ca întrebarea să fie pusă înainte.

UPDATE 10:41

Alin Chitu trebuia să fie audiat pentru funcția de membru de Comisiile reunite. Acesta nu este prezent.

UPDATE 10:30

Ședința plenului reunit al celor două camere pentru numirea conducerii ASF a fost amânată pentru o dată ulterioară, a decis Biroul Permanent Reunit. Rămân dezbaterile din Comisiile de specialitate reunite. Audierile au început.

Știrea inițială:

De la ora 10:00 are loc la Parlament Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților. Pe ordinea de zi: Audierea candidaților înscriși pentru ocuparea celor 9 funcții vacante de membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară.

Ședința va fi una comună cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților și Comisia economică, industrii și servicii, respectiv Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.

De la ora 15:30 va avea loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, aici unde se va vota cu buletine de vot secrete noua conducere ASF.

Alexandru Petrescu (PSD), favorit la șefia ASF

Pentru funcţia de preşedinte al Autorității s-au înscris fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu (PSD), cotat cu prima șansă, dar şi Alin Chitu, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care a demisionat la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta şi-a înregistrat candidatura pentru mai multe funcţii de conducere în ASF.

Pentru funcția de prim-vicepreședinte, cotat cu prima șansă ar fi liberalul Gabriel Ioan Avrămescu (PNL). În cursa pentru această funcție s-au mai înscris și Nini Săpunaru, Ioan Gheorghe Țară (membru neexecutiv în Consiliul ASF) și Alin Chițu.

Prima șansă pentru funcţia de vicepreşedinte – Sectorul instrumente şi investiţii financiare – o are Maria Gabriela Horga (PNL). În cursă s-au mai înscris Călin Mihai Rangu, Nini Săpunaru, Sorin Florescu – în prezent şef serviciu în cadrul ASF, şi Alin Chitu.

Pentru funcția de vicepreşedinte şi-au înregistrat candidaturile Ştefan Daniel Armeanu – vicepreşedinte ASF şi Alin Chitu.

Funcţiile de membru neexecutiv sunt vizate de Birtalan Joszef, Radu Toia, Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv şi în prezent, Andrei Rizoiu – propus de AUR, Ovidiu Răzvan Wlassopol (în prezent membru neexecutiv), Cărălin Mancaş, Mircea Oancea, Ioan Gheorghe Ţară, Sorin Florescu, și din nou, Alin Chitu.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu a trimis proiectul de buget la Parlament / La ora 11.00, încep dezbaterile în comisiile de specialitate

Ședință extraordinară de guvern / Se aprobă noi suplimentări de buget din Fondul de rezervă al Guvernului