Prima pagină » Știri politice » VIDEO UPDATE | Camera Deputaților a adoptat noua lege a pensiilor / Impactul bugetar rămâne un mister / Ce spune ministrul Muncii după vot

VIDEO UPDATE | Camera Deputaților a adoptat noua lege a pensiilor / Impactul bugetar rămâne un mister / Ce spune ministrul Muncii după vot

Camera Deputaților dezbate luni noua lege a pensiilor. Actul normativ a fost votat pe 14 noiembrie de senatori, după doar câteva ore de dezbateri în comisiile de specialitate și în plen. 

Dezbaterile în Comisia pentru muncă și protecție socială vor începe la ora 11, iar termenul limită pentru întocmirea raportului este tot astăzi.

În noua lege, scrie că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Conform noii legi, nu se modifică vârsta standard de pensionare, iar stagiul minim și cel complet rămân la fel.

Cum cresc pensiile?

Noua lege se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităților și pe puncte de stabilitate care arată respect pentru muncă, spune Simona Bucura Oprescu.

Concret, în anul 2024, an electoral, pensiile vor creste în două etape.

Pe 1 ianuarie este prima creștere în funcție de rata inflației. Toate pensiile vor fi indexate cu 13,8%. Va fi o majorare de la 1.785 de lei la 2.032 de lei pentru punctul de pensie. 

Pe 1 septembrie, va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor, după noua formulă. Vor fi creșteri preconizate între 0 și 80%.

Prima dintre ele era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reala a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, explică ministrul Muncii.

Cum crește vârsta de pensionare?

Noua lege a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se va face până în anul 2035.

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obține după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.

De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Chiar dacă se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, există unele avantaje pentru femei, prevăzute în noua lege.

Astfel, vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.

De asemenea, concediul pentru creșterea copilului este considerată perioadă contributivă.

Sunt bani pentru măririle de pensii?

Cele două creșteri de pensii vor fi suportate de legea bugetului de stat.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că există bani la buget pentru cele două măriri de pensii prevăzute în 2024: prima de la 1 ianuarie atunci când pensiile se vor indexa cu 13,8% și a doua oară pe 1 septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii.

Normal că există bani….legea pensiilor se va pune în aplicare anul viitor. Pensiile vor crește de două ori: odată la 1 ianuarie cu 13,8% și pe urmă tot sistemul…vor intra recalculările și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare. Este sustenabilă, a declarat Marcel Ciolacu, pe 15 noiembrie.

Certificatul de viață nu se aplică pensionarilor din România

Pensionarii în plată vor fi nevoiți să depună un „certificat de viață”, de două ori pe an ca să nu rămână fără pensie.

Conform noii legi, „casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident”.

Certificatul de viață este dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți ai sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

De menționat, certificatul de viață se aplică doar beneficiarilor nerezidenți în România. Pentru aceștia există și posibilitatea de a trimite formularul online.

Se completează în două exemplare. Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la casa teritorială de pensii competentă, însoţit de dovada comunicării beneficiarului nerezident.

Certificatul de viaţă este completat în Partea A de către casa teritorială de pensii competentă, precizându-se data limită de restituire a certificatului de viaţă de către beneficiar.

Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de şedere permanentă şi de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menţionată în partea A. Găsești aici formularul.

Citește integral noua Lege privind sistemul public de pensii, după amendamentele adoptate de Senat – AICI.

 

CITEȘTE ȘI:

UPDATE VIDEO | Reformele se nasc greu, dar trec rapid de Parlament / Senatul a adoptat legea pensiilor, în 7 ore

Vârsta de pensionare crește, iar, în România / BNS sesizează Comisia Europeană

VIDEO | Marcel Ciolacu spune că există bani pentru cele 2 măriri prevăzute în 2024 în noua Lege a pensiilor/ Banii se iau din bugetul statului

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor cu un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani

Paul Stănescu (PSD), despre Legea pensiilor: Așteptăm de la AUR și USR să lase ipocrizia la o parte. Trebuie să dăm mai mult celor cu venituri mici

Autor

Citește și