Ministrul Muncii: Sursa de finanțare este cea care a fost întotdeuna
După votul din plenul Camerei Deputaților, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a explicat că sursa de finanțare pentru noua lege a pensiilor este „aceeași care a fost întotdeauna”: bugetul de stat.
Avem exact prevăzută sursa bugetară. În 2024, impactul suplimentar prin noua lege a pensiilor este 0,6%. Acest impact este sustenabil, a declarat ministrul.
Misiunea mea, ca ministru al Muncii, este să mă bat pentru drepturile românilor, a completat Simona Bucura Oprescu.
De acum încolo, începe cea mai grea parte: „să găsim soluții pentru românii care merită pensii corecte”. Asta înseamnă, bani în plus pentru a acoperi impactul noii legi.
Simona Oprescu a țintit din nou Ministerul Finanțelor, căruia i-a transmis că „România trebuie să-și îmbunătățească colectarea și să scadă evaziunea”.
18:21
Legea pensiilor a fost votată de Camera Deputaților
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților cu 199 voturi pentru, 39 contra, 17 abțineri.
Grupurile de parlamentari au la dispoziție 2 zile pentru a depune sesizare la Curtea Constituțională. Dacă nu se depune o sesizare, legea merge la promulgare.
Dezbaterile generale și dezbaterile pe articole au durat puțin peste o oră, în prezența ministrului Muncii și a premierului Marcel Ciolacu.
18:02
Budăi îi răspune Violetei Alexandru
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi i-a răspuns îngrijorările Violetei Alexandru
Credința dumneavoastră că nu se va aplica această lege îmi explică acum de ce ați amânat în 2020 aplicarea legii și se va aplica pentru că nu veți mai fi dumneavoastră ministru.
17:56
Violata Aexandru: Ne mulțumim că s-a făcut un raport pe repede-nainte
Fostul parlamentar PNL, Violeta Alexandru, a acuzat că noua lege nu a fost suficient explicată.
În ultimele săptămâni s-a simțit un haos într-o chestiune care trebuia să fie explicată ori de câte ori era nevoie, nu de un președinte la Casa de pensii, ci de decidenți. Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă care trebuia sa fie de claritate, a ajuns să genereze un haos și o teamă. Pentru că mințiți, că nu sunt bani, a spus Violeta Alexandriu, căreia i s-a tăiat microfonul pentru că a depășit timpul alocat.
17:53
USR: Legea este o minciună legalizată
Cristian Seidler de la USR a citat din informările Ministerului de Finanțe: Impactul bugetar este nesustenabil.
Nu ați avut la 31 marie 2023 și ați amânat intrarea ei în vigoare pentru 1 septembrie 2024, daca nu cumva și aceasta este o minciună.
17:50
AUR: Cum eliminăm inechitățile?
Liderul deputaților AUR a declarat de la tribună că și-au dorit „să contribuim cu toții la o lege care să fie aplicabilă și să eliminăm inechitățile”
Cum eliminăm inechitățile, când le adâncim, de fapt? Cum putem să credem că o grămadă de lucruri care vor adânci inechitățile cu privire la grupele de muncă, ne-au fost reproșate de Banca Mondială, într-un raport pe care nu l-am văzut?
17:47
Dezbateri în procedură de urgență
Adrian Solomon (PSD), șeful Comisiei de muncă, a propus timp de dezbateri generale 10 minute, după cele 4 ore de discuții în comisie.
Deputații au fost de acord, cu 165 de voturi pentru.
17:43
Încep dezbaterile în plen
Au început dezbaterile în plenul Camerei Deputaților pe noua lege a pensiilor. Plenu a așteptat finalizarea raportului de către Comisia de muncă, care are peste 350 de pagini.
Dezbaterile au fost deschise de ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu. Ministrul a cerut colegilor deputați să respecte procedura de urgență.
Să arătăm că suntem o echipa care reprezintă interesele românilor. Să o aprobăm la timp pentru a fi gata cu reforma, astfel încât Comisia să elimine acel 9,4% din PNRR. Ne dorim ca în anii ce urmează, românii să se bucure de beneficiile acestei legi, a spus ministrul Muncii.
15:52
Opoziția acuză că legea pensiilor nu se susține financiar
Legea pensiilor publice a trecut de Comisia de muncă din Camera Deputaților. În acest context, deputatul USR și totodată, membru în Comisia pentru muncă, Cristian Seidler, a declarat la finalul ședinței că Simona Bucura Oprescu le-a promis că va prezenta raportul Băncii Mondiale, lucru care nu s-a întâmplat.
Deci, atunci când dna. ministru, acum 2 săptămâni a promis că ne de raportul și nu ni l-a trimis, și-a încălcat cuvântul, iar acum trebuie să o credem pe cuvânt că această unică foaie este pro-singurul livrabil de la Banca Mondială, evident că nu este așa…, a declarat deputatul USR.
Seidler a catalogat atitudinea Ministrului Muncii drept „lipsă de respect” față de membrii Comisiei, dar și față de pensionari, pe care „i-a dus cu zăhărelul” a spus deputatul USR.
„Este o este o lipsă derespect nu doar față de membrii comisiei de muncă, dar și față de Parlament sau față de opoziție. Este o lipsă de respecți față de pensionari, pentru că atunci când le promiți ceva, știind că nu ai de fapt banii respectivi și încerci să-i duci cu zăhărelul, asta este cea mai mare lipsă de respect din partea oricărui politician față de orice alegător”, a conchis Cristian Seidler.
Gândul a stat de vorbă și cu deputatul AUR, Antonio Andrușceac, membru în Comisia de muncă din Camera Deputaților. Potrivit acestuia, proiectul legii pensiilor nu a fost suficient dezbătut de parlamentari și a acuzat puterea de faptul că vor să treacă legea pe repede înainte de Comisii.
În primul rând, consider că nu este suficient dezbătută, că nu există timp vizavi de promisiunea făcută de cei de la guvernare să dezbatem așa cum trebuie cu toți actorii implicați aceste modificări la legea pensiilor. Sunt o grămadă de amendamente care au venit din nou fără a fi destul discutate și în cadrul comisiilor și în dezbatere cu cei care au propus aceste amendamente (…) Cei care fac aceste promisiuni nu se gândesc de unde luăm banii, a spus Andrușceac pentru Gândul.
Deputatul AUR mai acuză lipsa sursei de finanțare pentru noua Lege a pensiilor. Andrușceac consideră că dacă banii pentru pensii se vor lua din împrumuturi, atunci legea „este o păcăleală” pentru români.
După o ședință de patru ore și jumătate, deputații din Comisia de specialitate au votat legea, în ansamblul său, cu 3 voturi împotrivă și zero abțineri. Legea intră la votul final în plenul Camerei Deputaților.
13:56
Impactul bugetar al legii pensiilor rămâne un mister
Reprezentanții USR și AUR au cerut Ministerului Muncii să le pună la dispoziție raportul Băncii Mondiale, pe baza căruia s-a întocmit proiectul de lege.
Ministerul Muncii a transmis că o serie de date au fost transmise, astfel încât să putem începe procedura de avizare a actului normativ.
La acest moment, Banca Mondială se află în proces de finalizare a acestui raport, împreună cu Ministerul de Finanțe, pentru a avea cifrele finale, a răspuns reprezentanta Ministerului Muncii.
Oana Țoiu, deputat USR, a concluzionat că, în acest moment nu avem impactul bugetar al acestei legi și că Banca Mondială și Ministerul Finanțelor încă lucrează la cifre.
11:24
Dezbateri cu pancarte
Parlamentarii AUR s-au echipat cu pancarte pentru dezbaterile pe legea pensiilor. „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”, sunt mesajele scrise pe pancartele celor de la AUR.
11:10
Au început dezbaterile în Comisa de muncă
La ora 11, deputații din Comisia de muncă și protecție socială s-au reunit pentru dezbaterea legii privind pensiile. La dezbateri participă și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
09:43
Marius Budăi: „Întărim principiul pentru muncă egală, contribuție egală, pensie egală”
Fostul ministru al muncii și membru al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, Marius Budăi, a declarat pentru Gândul că în noua Lege a pensiilor „importante sunt principiile care au fost păstrate și îmbunătățite din Legea 127: echitate, solidaritate, contributivitate, încurajarea muncii, dar și încurajarea natalității. Întărim principiul pentru muncă egală, contribuție egală, pensie egală”.
Comisia este programată să înceapă la ora 11:00.
Camera Deputaților dezbate luni noua lege a pensiilor. Actul normativ a fost votat pe 14 noiembrie de senatori, după doar câteva ore de dezbateri în comisiile de specialitate și în plen.
Dezbaterile în Comisia pentru muncă și protecție socială vor începe la ora 11, iar termenul limită pentru întocmirea raportului este tot astăzi.
În noua lege, scrie că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.
Conform noii legi, nu se modifică vârsta standard de pensionare, iar stagiul minim și cel complet rămân la fel.
Cum cresc pensiile?
Noua lege se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităților și pe puncte de stabilitate care arată respect pentru muncă, spune Simona Bucura Oprescu.
Concret, în anul 2024, an electoral, pensiile vor creste în două etape.
Pe 1 ianuarie este prima creștere în funcție de rata inflației. Toate pensiile vor fi indexate cu 13,8%. Va fi o majorare de la 1.785 de lei la 2.032 de lei pentru punctul de pensie.
Pe 1 septembrie, va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor, după noua formulă. Vor fi creșteri preconizate între 0 și 80%.
Prima dintre ele era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reala a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, explică ministrul Muncii.
Cum crește vârsta de pensionare?
Noua lege a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.
Egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se va face până în anul 2035.
Conform actului normativ, dreptul la pensie se obține după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.
De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
Chiar dacă se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, există unele avantaje pentru femei, prevăzute în noua lege.
Astfel, vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.
De asemenea, concediul pentru creșterea copilului este considerată perioadă contributivă.
Sunt bani pentru măririle de pensii?
Cele două creșteri de pensii vor fi suportate de legea bugetului de stat.
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că există bani la buget pentru cele două măriri de pensii prevăzute în 2024: prima de la 1 ianuarie atunci când pensiile se vor indexa cu 13,8% și a doua oară pe 1 septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii.
Normal că există bani….legea pensiilor se va pune în aplicare anul viitor. Pensiile vor crește de două ori: odată la 1 ianuarie cu 13,8% și pe urmă tot sistemul…vor intra recalculările și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare. Este sustenabilă, a declarat Marcel Ciolacu, pe 15 noiembrie.
Certificatul de viață nu se aplică pensionarilor din România
Pensionarii în plată vor fi nevoiți să depună un „certificat de viață”, de două ori pe an ca să nu rămână fără pensie.
Conform noii legi, „casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident”.
Certificatul de viață este dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți ai sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
De menționat, certificatul de viață se aplică doar beneficiarilor nerezidenți în România. Pentru aceștia există și posibilitatea de a trimite formularul online.
Se completează în două exemplare. Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la casa teritorială de pensii competentă, însoţit de dovada comunicării beneficiarului nerezident.
Certificatul de viaţă este completat în Partea A de către casa teritorială de pensii competentă, precizându-se data limită de restituire a certificatului de viaţă de către beneficiar.
Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de şedere permanentă şi de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menţionată în partea A. Găsești aici formularul.
Citește integral noua Lege privind sistemul public de pensii, după amendamentele adoptate de Senat – AICI.