Premierul Marcel Ciolacu are programată, miercuri dimineață, o întrevedere cu delegația oficială a Fondului Monetar Internațional (FMI), prezentă în țara noastră de pe 25 septembrie. Întâlnirea cu reprezentanții FMI, este ultima dintr-un lung șir de întrevederi, și este de așteptat ca aceștia să prezinte raportul analizei anuale pentru România.
UPADTE 10:35
Din primele informații, FMI cere renunțarea la cota diferențiată de TVA și recomandă Guvernului să i-a în calcul introducerea cotei unice. De asemenea, reprezentanții Fondului recomandă și reducerea pragului de impozitare pentru IMM-uri, care spun aceștia, va pune presiune pe firmele cu marjă mică de profit.
UPDATE 09:40
Echipa FMI va fi primită la ora 10:30 de premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria. După aceea, este de așteptat ca reprezentanții Fondului Monetar Internațional să susțină o conferință de presă la sediul BNR.
La discuții participă ministrul Economiei, Radu Oprea, dar și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Știrea inițială:
După ce oficialii FMI au discutat cu mai marii finanțelor din România în decurs de 8 zile, a venit momentul ca aceștia să aibă ultima întrevedere de pe teritoriul României, chiar cu premierul Marcel Ciolacu. Delegația FMI se află la București până pe 4 octombrie, în vederea realizării unei analize a situației economiei locale, în cadrul analizei anuale realizate de către instituție.
Vizita FMI este chiar oportună, având în vedere că Executivul condus de Marcel Ciolacu tocmai și-a asumat răspunderea în Parlament, pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, aflat acum pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională (CCR).
Echipa FMI este condusă de Jan Kees Martijn, șef de misiune pentru Serbia și șef al Unității de Sud-Est din Departamentul European al Fondului Monetar Internațional (FMI), cu sediul la Washington, DC.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spunea pe 26 septembrie, că delegația FMI i-a transmis acestuia că „România are nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară”.
Deși, Boloș spune că FMI a apreciat eforturile României de a implementa reformele asumate în PNRR, totuși reprezentanții Fondului au remarcat și că țara noastră are nevoie să reducă deficitul bugetar și să i-a măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii, lucru pe care și Comisia Europeană l-a cerut. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI: