VIDEO UPDATE | Marcel Ciolacu neagă că ar fi existat un amendament în ce privește Pilonul 2: Nu a fost nicio discuție despre Pilonul 2 de pensie

Publicat: 26 09. 2023, 12:47
Actualizat: 26 09. 2023, 18:01

This browser does not support the video element.

A expirat termenul dat de Biroul permanent reunit al Parlamentului pentru depunerea amendamentelor la legea privind măsurile fiscal bugetare, care a fost adoptată luni, de guvern.

UPDATE 16:00 

Ședința de guvern s-a terminat. Amendamentul privind taxa de 2%pentru bănci pentru anul 2024 și 2025 a fost acceptat. TVA-ul rămâne la 5% pentru acces la muzee, iar toate instituțiile locale de cultură vor fi exceptate de la obligativitatea de comasare. Comasarea instituțiilor locale de cultură ar urma să rămână la latitudinea Consiliilor Județene.

Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea la ora 18:00 în Parlament.

UPDATE 15:00

A început ședința de guvern de la Palatul Victoria unde se discută amendamentele propuse la legea fiscal-bugetară. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „Nu a fost nicio discuție nici de la PSD, nici de la PNL, în ce privește Pilonul 2 de pensii. Eu cu Nicolae Ciucă nu am discutat niciodată despre Pilonul 2”.

Inclusiv, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a declarat că nu au existat astfel de discuții în interiorul coaliției.

Din sursele Gândul, Executivul urmează să adopte în ședință și unele dintre amendamentele propuse de către UDMR.

UPDATE 14.00

Conform documentului cu amendamentele propuse de coaliție, nu există modificări la Pilonul 2 Pensii. În schimb, taxa pe cifra de afaceri a băncilor va crește de la 1% la 2% de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2025, urmând ca din 2026 să se aplice taxa de 1%.

Un alt amendament propus de PSD-PNL prevede un impozit suplimentar pentru persoane juridice care desfășoară activități în sectoarele de petrol și gaze.

Documentul integral cu amendamentele PSD-PNL poate fi consultat AICI.

UPDATE 13:30

Mai mulți parlamentari PSD propun o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea. Aceștia ar dori să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii.

Un alt amendament propus ar fi ca băncile să plătească o taxă de 2% pe cifra de afaceri în anul 2024 și 2025, în condițiile în care discuțiile inițiale prevedea ca băncile să plătească o taxă de 1% pe cifra de afaceri, până în 2026. Amendamentul ar veni din partea PSD.

Amendamentele făcute de parlamentari PSD sunt trimise în analiză la Guvern, unde are loc o ședință la care participă șeful PNL, Nicolae Ciucă, dar și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care ar fi venit cu o serie de amendamente din partea formațiunii ce reprezintă interesele maghiarilor din România.

La scurt timp, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis, marți, că respinge cu fermitate amendamentul de eliminare a obligativității Pilonului II de pensii private. Potrivit administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul țărilor civilizate.

„Toate statele din Uniunea Europeana si din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României și-a asumat să întăreasca Pilonul II și nu să îl desființeze, jalon pe care atât Guvernul cât si Comisia Europeană îl consideră îndeplinit. Propunerea depusă azi în Parlament afectează grav și ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României”, a transmis Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al APAPR.

Conform sursei citate, Pilonul II de pensii private obligatorii funcționează în Romania de mai bine de 15 ani cu rezultate excepționale în beneficiul cetățenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu față de inflația corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câștigul net din investiții adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de români garantate prin efectul legii. Peste 90% din acești bani sunt investiți în economia României, contribuind la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. În plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din România este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariații români, după cum o arată statisticile OCDE.

„Potrivit unui sondaj național desfășurat anul trecut la solicitarea APAPR, românii își doresc pensii duble față de ce poate oferi în prezent sistemul public (de stat). Diferența nu poate fi acoperită decât de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat să funcționeze în parametrii săi, nu atacat constant cu initiative distructive precum cea depusă astăzi în Parlament”, a afirmat a transmis Mihai Bobocea.

Știrea inițială:

La Palatul Victoria, începe o reuniune a coaliției, în format restrâns, la care participă premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vicepremierul Marian Neacșu, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, secretarul general al PNL, Lucian Bode.

Este prezent la această reuniune, chiar dacă teoretic nu mai face parte din arcul guvernamental, și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Reamintim că o parte din obiecțiile pe care UDMR le-a ridicat, la întâlnirea cu premierul Ciolacu, din 12 septembrie, se regăsesc deja în proiectul votat de Guvern. Detalii aici.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, a precizat pentru Gândul, că formațiunea sa nu a luat, încă, o decizie privind semnarea unei moțiuni împotriva Cabinetului Ciolacu. „Așteptăm forma finală”, a spus Botond.

Forma finală va ieși din această întâlnire. Liderii coaliției vor analiza și hotărî ce amendamente ar putea introduse în proiectul de lege. După aceste discuții, urmează ședința de guvern, programată să înceapă la ora 15.00.

 

Știre în curs de actualizare.

 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu confirmă că nu a trimis ultima formă a legii pensiilor generale: Sunt inechități între pensiile foarte mici și cele foarte mari

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea un președinte de STÂNGA la cârma țării. Ce spune despre o candidatură a sa la Președinția României?