VIDEO UPDATE | România depune cererea de plată 3 din PNRR / Marcel Ciolacu: Vreau să îl laud pe Adrian Câciu/ Vom primi 2,7 miliarde de euro
This browser does not support the video element.
Marcel Ciolacu l-a lăudat pe Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, asta la o zi după ce bugetul a fost trecut prin Guvern după o ședință amânată cu 9 ore. Totul pentru că „în aceste momente” se urcă cererea de plată nr. 3 din PNRR, spune premierul. Adrian Câciu a transmis vineri că României î-au intrat în visterie nu mai mult nu mai puțin decât 6,5 miliarde de euro, bani proveniți din fonduri europene doar în ultimele 6 luni ale lui 2023.
UPDATE 19:00
Palatul Victoria dă un comunicat prin care anunță că „a trimis astăzi, 15 decembrie, Comisiei Europene cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce implică o finanțare netă de 2,7 miliarde Euro.
Din această sumă, peste 1,85 miliarde de euro reprezintă granturi, iar 811 milioane vor proveni din împrumuturi.
Cele 74 de jaloane ale cererii de plată 3 din PNRR sunt aferente trimestrului III 2022 și trimestrului IV 2022.
În bugetul pentru 2024, aprobat aseară de Guvern, am asigurat finanțare pentru continuarea programelor noaste sociale și am prevăzut un buget istoric pentru investiții. Din cele peste 120 de miliarde de lei alocate investițiilor, peste 81 de miliarde de lei reprezintă proiecte finanțate din fonduri externe și PNRR. Acest fapt arată angajamentul nostru de a lucra pentru obținerea banilor europeni, fie că provin din programele operaționale, PNRR și orice altă sursă de finanțare, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Sumele aferente cererii de plată nr.3 se vor adăuga sumei de 9,1 miliarde euro încasată de România, prin PNRR, reprezentând prefinanțarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro, cererea de plată nr. 1, cu o valoare de 2,56 miliarde euro, și cererea de plată nr. 2 cu o valoare de 2,75 miliarde euro.
Alocarea PNRR modificată prin Decizia de implementare a Consiliului din data de 11 Decembrie 2023 este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane”, transmite Guvernul.
Știrea inițială:
Laudațio din partea premierului pentru șeful de la MIPE, Adrian Câciu, asta pentru că „în aceste momente” se urcă către Comisia Europeană cererea de plată nr. 3, spune Marcel Ciolacu.
Acum mai vreau să mai îl aud pe cineva, pe dl. Adrian Câciu, care în acest moment împreună cu echipa sa urcă ătre comisie cererea de plată numărul trei, respectiv 2,7 miliarde de euro, care îi vom primi anul viitor, a spus premierul la Caransebeș.
Totul după verificarea celor 74 de jaloane din PNRR și trimise de Guvern către Comisie. Marcel Ciolacu a atribuit acest succes tuturor miniștrilor de la Palatul Victoria.
Normal după verificările celor 74 de jaloane trimise deja….și consider o împlinire a întregului cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu, dar e o cerere care trebuia depusă din martie. Important e că am reușit să depunem în momentul acesta și după modificare a PNRR-ului și după introducerea capitolelor cu Repower EU, a adăugat Marcel Ciolacu.
Țara noastră depune, vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, sumă din care se vor scade prefinanțarea deja primită de la Comisia Europeană. Cererea de plată cuprinde un număr de 74 de jaloane și ținte și trebuia trimisă încă din martie.
Astăzi depunem Cererea de Plată 3 din noul PNRR al României, un plan a cărei revizuire nu numai că a fost aprobată de Consiliul Uniunii Europene, dar care înseamnă și o restructurare a jaloanelor și țintelor aferente precum și o rescadențare a cererilor de plată, a anunțat Adrian Câciu.
Acordul semnat ieri de Câciu cuprinde o prefinanțare de peste 288 milioane euro, fonduri din RepowerEU: „Am semnat ieri actul adițional al acordului de finanțare pentru PNRR-ul României care cuprinde și capitolul Repower EU în valoare de 1,4 miliarde euro, document în baza căruia România va primi o noua prefinanțare de peste 288 milioane euro”, a scris ministrul.
Efort guvernamental la Palatul Victoria
„A fost un efort guvernamental amplu să avem, în aceste 6 luni, și Cererea de Plata nr. 2 evaluată și încasată si PNRR modificat și aprobat prin care primim o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde euro și să avem și Cererea de Plată nr. 3 închisă și transmisă Comisiei Europene”, mai spune șeful de la MIPE.
El le-a mulțumit colegilor din cabinetul Ciolacu pentru implicare în acest efort, dar și colegilor de la minister care au purtat negocierile din ultima perioadă cu experții Comisiei Europene.
Le mulțumesc colegilor din Guvern pentru efort și implicare și, de asemenea, mulțumesc echipei MIPE care a sprijinit, zi de zi, negocierile cu Comisia Europeana. Nimic nu se face daca nu se lucrează în echipă și nimic nu contează daca nu e făcut pentru România. Tot ce se face este pentru România și pentru români, a mai spus Adrian Câciu.
În urma evaluării pozitive a PNRR de către Consiliu, România a primit 3,8 miliarde EUR sub formă de prefinanțare (13 %
din subvenție și din alocarea de împrumuturi ale țării). După ce a primit prima plată în valoare de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, România a prezentat Comisiei Europene, în decembrie 2022, o a doua cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde EUR, așa cum arată o situație a PNRR-ul din România făcută în decembrie 2022 de Parlamentul European.
PNRR-ul României a primit o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene la 27 septembrie 2021. Toate criteriile prevăzute în Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență (RRF) au primit cel mai mare rating posibil (A), cu excepția criteriului de calculare a costurilor care a primit punctajul mediu (B), la fel ca PNRR-ul altor țări.
Principalele jaloane din cererea de plată nr. 3 aferente PNRR
- Adoptarea Strategiei forestiere naționale 2020-2030 (Jalonul 22)
- Semnarea contractelor pentru 50 % din lucrările legate de modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare (Jalonul 72)
- Intrarea în vigoare a Legii privind apărarea și securitatea cibernetică a României (Jalonul 151)
- Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale (Jalonul 215)
- 450.000 case de marcat conectate la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (Jalonul 221)
- Intrarea în vigoare a legii „Licenței industriale unice” (Jalonul 243)
- Semnarea de contracte pentru reînnoirea parcurilor de vehicule de transport public (achiziționarea de vehicule nepoluante) (Jalon 294)
- Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ și de instituire a unor consorții administrative în unitățile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcționale (Jalon 310)
- Intrarea în vigoare a legii de aprobare a normelor de aplicare a VMI (Jalon 384)
- Modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală (Jalon 424)
- Intrarea în vigoare a legislației privind dialogul social, care să prevadă un dialog social și negocieri colective semnificative și oportune, în conformitate cu recomandările OIM (Jalon 449)
- Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier (Jalon 489).
CITIȚI ȘI: