UPDATE VIDEO | USR pune pe hold legea privind măsurile fiscal-bugetare, prin atacarea la CCR. Curtea dezbate sesizarea pe 18 octombrie
This browser does not support the video element.
Uniunea Salvați România a depus, vineri, în termen, sesizarea la Curtea Constituțională a României pe legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a numit legea de asumare o „tocăniță cu te toate”, prin care se bagă mână în buzunarele românilor pentru a hrăni „Buzații” din teritoriu.
UPDATE
Conform informațiilor AGERPRES, Curtea Constituțională a României va dezbate pe 18 octombrie sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, marți.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Premierul Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament pe legea privind măsurile fiscal bugetare, marți seara, motivând necesitatea scurtării procesului legislativ, având în vedere termenele date de Comisia Europeană.
Documentul este semnat de parlamentarii USR, cei ai Forței Drepte, conduse de fostul premier, Ludovic Orban. Însă, apar și două nume supriză, ale unor deputați PNL, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, conform informațiilor transmise de USR.
În obiecția de neconstituționalitate, formulată în 46 de pagini, USR a oferit Curții motive extrinseci și intrinseci de neconstituționalitate, susținând că „sunt 13 articole din constituție călcate în picioare cu acest proiect de lege”.
Sunt modificate 22 de acte normative. Nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiții aplicării imediate a legii. Este ala- bala portocala în tot proiectul ăsta. Unele se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025, a declarat purtătorul de cuvând al USR, deputatul Ionuț Moșteanu.
USR contestă și procedura angajării răspunderii aleasă de Marcel Ciolacu pentru a trece legea prin Parlament. În documentul, care a ajuns la CCR, scrie că acest act normativ „este viciat de neconstituționalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituționale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea răspunderii de către Guvern”.
În conferința de presă, deputatul Ionuț Moșteanu a reamintit sesizarea depusă de PSD, pe atunci condus interimar de Marcel Ciolacu, la Curtea Constituțională, în 2020, atunci când Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe legile justiției și abrogarea unei ordonanțe de urgență privind transporturile.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI: