VIDEO-FOTO | Ce nu s-a văzut în ziua în care Guvernul Cîțu a fost demis cu un record de voturi. Huiduieli de stadion, Kafka vs. Dinu Săraru și vedeta Superman

Publicat: 05 10. 2021, 19:25
Actualizat: 05 10. 2021, 21:04

„Fără alcool în instituții publice! Fără bețivi!”, au scandat, marți, câțiva parlamentari AUR la moțiunea prin care a fost demis Guvernul Cîțu cu 281 de voturi, cel mai mare număr de voturi strâns vreodată în România la o moțiune de cenzură. Treptat, cele câteva voci au luat amploare în sala de plen și ședința a pendulat între huiduieli și scandări de stadion și discursuri ale politicienilor transformate în ”dueluri” pe teme literare.

Ora 10.00 Parlamentarii PSD au instalat un Superman plonjat în cap, într-o baltă de sânge, pe holul din fața plenului, aluzie la postările premierului de pe Instagram. După scurt timp, au mutat macheta și au readus-o în momentul în care președintele Camerei Deputaților a declarat deschisă ședința de plen comun a Parlamentului.

Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos. Au adus un banner uriaș pe care au scris, cu negru pe fond auriu, USR+AUR=PSD, cu referire directă la faptul că cele trei partide s-au aliat pentru a da jos Guvernul. Bannerul a fost arborat de liberali pe unul dintre balcoanele sălii de plen și alte câteva zeci de cartoane cu același mesaj au fost împrăștiate în sala de plen.

Premierul Cîțu a venit la pupitru în jurul orei 12:30 și imediat din spatele sălii s-au auzit vociferări. Președintele Ludovic Orban le-a cere parlamentarilor să facă liniște. ”Lăsați, nu e nevoie”, i-a răspuns pe un ton precis Florin Cîțu.

Fără alcool în instituții publice! Fără bețivi! Fără drojdieri, a strigat deputatul Dan Tănasă, acompaniat de președintele AUR George Simion, care a făcut selfie-uri și live-uri în fața pupitrului, în timp ce Cîțu își ținea discursul.

Dueluri literare

Florin Cîțu a vorbit despre Kafka și sindromul Stockholm, în timp ce din sală se auzeau huiduieli și râsete. Marcel Ciolacu a încercat un apel la emoție în discursul său și a amintit de știrea cu fetițele care îşi vând în stradă jucăriile pentru ca părinții să poată achita facturile. Fără succes, însă.
Majoritatea parlamentarilor erau sunt vizibil plictisiți și butonau telefoanele.
Este o moțiune a frustrării și absursului. Kafka ar fi mândru de voi. Îi văd pe colegii din PSD că se uită în telefoane, căutați detalii despre Kafka, nu-i așa?”, le-a spus pe un ton ironic Florin Cîțu.

A venit și rândul senatoarei Gabriela Firea, care l-a criticat pe premier și a continuat sarabanda literară. ”Ne-ați jignit sugerându-ne să căutăm pe Google. Probabil, nici dumneavoastră nu știți cine e Dinu Săraru. E din zona dumneavoastră și a scris cartea Niște Țărani”.

Zâmbitori, unii parlamentari păreau mai ocupați de selfie-urile pentru rețelele sociale. Alții căscau, iritați și obosiți, în timp ce senatorul AUR, Mircea Dăneasa, care în urmă cu câteva luni a fost surprins dormind în plen, desena niște figurine pe câteva coli A4.

”Trece ca unsă”

Înainte ca votul să înceapă, Florin Cîțu a schimbat câteva cuvinte cu Ludovic Orban. Fostul șef al liberalilor i-a răspuns afirmativ din cap și i-a zâmbit.

Senatorii și deputații s-au înghesuit la urne să voteze și să filmeze. Până să le vină rândul, au uitat de normele sanitare. Umăr la umăr, au bătut palma și s-au îmbrățișat victorios.

Un deputat PSD le-a strigat colegilor: „Trece ca unsă (moțiunea – n.r.)!”.

Câțiva zeci de jurnaliști l-au aleargat pe Florin Cîțu pe holul Parlamentului: „Rezultatul e clar, domnule premier”, i-au spus aceștia. Cîțu nu renunță și le răspunde că toate scenariile rămân pe masă. Alături de premierul demis este Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, care susține neostoit că Florin Cîțu rămâne singura variantă de premier a liberalilor, indiferent de rezultat.

Liderul PNL nu a rămas până la numărătoarea votului. Nici miniștrii PNL. Florin Cîțu a părăsit sala de plen, fiind întâmpinat pe scări de George Simion, care i-a urat secunde în șir: „La revedere!”.

Foto: Alexandra Pandrea / Gândul


Citește și: FOTO&VIDEO| Ce nu s-a văzut la Congresul PNL de la Romexpo