Victor Negrescu: Am solicitat ca Parlamentul European și Comisia Europeană să conteste veto-ul Austriei împotriva aderării României la Schengen
This browser does not support the video element.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu anunță că a solicitat Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen
Printr-un mesaj postat pe Facebook, eurodeputatul spune că a solicitat ca reprezentanții Austriei și Olandei să dea explicații cu privire la motivul pentru care s-au opus aderării României și susține că motivațiile aduse până acum de către cele două țări nu respectă prevederile europene și afectează credibilitatea întregului Bloc comunitar.
Astăzi, în Comisia pentru Petiții a legislativului european s-a discutat, cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentul European, petiția prin care se solicită contestarea deciziei Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, ca urmare a încălcării legislației și a tratatelor europene, dar și a discriminării românilor. De altfel, încă din anul 2015 am prezentat Parlamentului European o petiție pentru aderarea României la spațiul Schengen, «România Cere Schengen», pe care am inițiat-o atunci cu PES activists România și care a fost semnată de peste 50.000 de persoane.
Continuăm demersurile pentru a menține subiectul aderării României la spațiul Schengen sus pe agenda europeană și susținem orice inițiativă pozitivă venită din partea românilor. Mai jos intervenția mea completă și solicitările adresate”, transmite Victor Negrescu.
Victor Negrescu: „Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen”
La începutul anului, Negrescu spunea că 2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen, „dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism”.
„Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră. Toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România.
Din păcate, nici nu a început bine anul că deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste. De cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acționeze direct. Vizita de la Viena a președintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge împreună cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria și Turcia pentru a identifica și propune împreună soluții la nivel european în vederea combaterii fenomenului migrațional”, transmitea el.