Prima pagină » Știri politice » Viktor Orban despre implicarea în campania electorală din România: Suntem cu toții oameni liberi

Viktor Orban despre implicarea în campania electorală din România: Suntem cu toții oameni liberi

Viktor Orban despre implicarea în campania electorală din România: Suntem cu toții oameni liberi
Declarația a fost făcută în urmă cu puțin timp chiar de premierul Ungariei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, fiind întrebat despre cererea Ministerului român de Externe ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a se implica în campania electorală din România, că, din fericire, oamenii sunt liberi.

Premierul Ungariei a fost întrebat de jurnaliști cum răspunde cererii făcute de Ministerul român de Externe în urmă cu câteva zile ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a se implica în campania electorală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Din fericire, suntem cu toții oameni liberi”, a declarat Orban.

Întrebat și dacă a cerut Guvernului român să aloce resurse financiare pentru universități maghiare din România, premierul ungar a arătat că aceasta este treaba conducerii acestor instituții de învățământ superior, dar că subiectele legate de educație figurează întotdeauna pe agenda întâlnirilor bilaterale.

„Universitatea are propria sa conducere, deci orice cerere ar dori să adreseze Guvernului român nu e treaba primului ministru ungar. Dar în cadrul întâlnirilor pe care le avem întotdeauna discutăm probleme legate de educație și învățământul superior”, a arătat Orban.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a solicitat în cadrul vizitei oficiale efectuate luni la Budapesta ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a altera campania electorală din România cu episoade care pot genera tensiuni și interpretări de natură etnică.

Șeful diplomației a avut la Budapesta întrevederi cu omologul ungar, János Martonyi, cu premierul Viktor Orbán și cu președintele Parlamentului, László Kövér.

„Eu am transmis un mesaj clar în toate întâlnirile oficiale pe care le-am avut și am spus faptul că, în opinia Guvernului României este important să privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relației bilaterale și să evităm alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretări în legătură cu așa zise tensiuni de natură etnică și din acest punct de vedere am solicitat ca în perioada care urmează, în această toamnă, când în România se va desfășura o campanie electorală importantă pentru viitoarea structură a Parlamentului și pentru viitorul Guvern să avem înțelepciunea de a separa interesele de natură politică internă dintr-o țară sau alta și să nu amestecăm campania electorală românească cu alte lucruri care țin, poate, de interesele politice de la Budapesta”, a declarat Corlățean.

El a adăugat că le-a explicat oficialilor din țara vecină că e important ca tematica de campanie electorală să fie concentrată pe prioritățile de ordin economic și social ale societății românești, care sunt relevante inclusiv pentru cetățenii de etnie maghiară.

„Și din acest punct de vedere am exprimat speranța că interesul de a avea o campanie electorală care să se concentreze pe prioritățile reale ale societății românești, de ordin economic și social, care sunt extrem de relevante pentru toți cetățenii, și pentru români și pentru maghiarii din România, să nu fie alterată, direcționată de alte lucruri”, a afirmat Corlățean.

Întrebat dacă a primit asigurări din partea oficialilor de la Budapesta că solicitarea sa va fi respectată, Corlățean a arătat că speră ca mesajul Guvernului României să fi fost înțeles.

Șeful diplomației a relatat că a reluat cu președintele Parlamentului, László Kövér, subiectul reînhumării scriitorului József NyirÅ‘, căruia i-a transmis „foarte clar” că România și comunitățile evreiești au sensibilități importante față de aceste demersuri privind reînhumarea și că acestea nu pot fi acceptate.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, implicându-se în acțiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a venit în România deși președinții celor două Camere ale Parlamentului de la București de la acea vreme, Vasile Blaga și Roberta Anastase, îi ceruseră să își amâne vizita după alegerile locale.