Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat, că pensiile și alocațiile vor crește începând cu anul viitor, însă trebuie găsit un echilibru care să fie sustenabil, astfel încât să poate să fie și plătite. Mai mult decât atât, pensiile trebuie încadrate în contributivitate.
„Atunci când vorbim de pensii și pensia minimă, discuția este mult mai complexă. Există un impact cu privire la inechități pe care le poți genera în sistemul de pensii și dau un exemplu: e un om care în urma contributivității a câștigat o pensie de 900 de lei și altul care în urma contributivității câștigă 1.050 de lei. Majorând pensia minimă de la 500 de lei la 1.000 de lei practic, fără a ține cont de contributivitate îl duci pe aproape de cel care a contribuit mai mult sau poate a muncit o perioadă mai lungă de timp”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.
Ministrul a explicat că este de acord cu majorarea veniturilor, însă acest lucru trebuie cu atenție.
„Sunt de acord cu majorarea pensiilor, dar trebuie făcută cu grijă, astfel încât să nu creăm inechitate în sistem”, a explicat ministrul.
Cu majorarea pensiilor și alocațiilor propuse de PSD, deficitul bugetar va crește cu 1,4% din PIB.
Dan Vîlceanu a precizat că vor ajunge într-un final la o înțelegere cu PSD pe buget si vor găsi o formulă sustenabilă prin care toate majorările propuse să fie și realizabile.
„Trebuie să ajungem la o înțelegere. Vom găsi o variantă echilibrată încât să putem plăti pensiile și salariile mai mari. În calculul bugetului pe anul viitor, noi luasem în considerare, la alocații o creștere, iar la pensii o creștere dată de inflație și jumătate din creșterea salariului mediu brut. Creșterile propuse de PSD sunt mai mari decât prevede legea și vom găsi variante, dar trebuie să crească într-o marjă în care să le putem plăti”, a afirmat Vîlceanu.
Vîlceanu a declarat că PNL nu este de acord cu introducerea de noi taxe, referindu-se la propunerea PSD de a introduce „taxa pentru bogați”.