„Astazi mi-am dat demisia din PNL.
Am hotărât să înființez partidul DREAPTA LIBERALĂ (DL), primul partid din România care se formează în jurul unei ideologii clar definite, cu următorul program politic:
1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă.
2. Anularea tuturor pensiilor speciale pentru politicieni și persoanele din aparatul administrativ.
3. Stabilirea pensiei minime la 1.000 lei (cel puțin 70% din salariul minim).
4. Eliminarea privilegiilor ”aristrocrației bugetare”: Disponibilizarea a 25% dintre angajații sectorului public și înghețarea creșterilor salariale în acest sector pentru următorii doi ani.
5. Susținerea puternică a sectorului privat: încurajarea producției și a serviciilor autohtone, stimularea exporturilor (inclusiv printr-o politică de curs adecvată) și descurajarea importurilor.
6. Lege fără excepții: sarcina fiscală va fi așezată în funcție de mărimea venitului, nu în funcție de tipul acestuia și de forma de organizare a activității; cota unică stabilită la 10%, TVA bazat pe taxare inversă.
7. Salariul minim, stabilit prin negocieri între patronate și sindicate.
8. Stimularea dezvoltării învățământului particular (îndeosebi a celui superior), concomitent cu acordarea de către stat a unor burse pentru copii proveniți din familii cu venituri reduse (dar cu rezultate foarte bune la învățătură), pentru a urma cursurile acestor școli.
9. Reformarea din temelii a sistemului asigurărilor medicale de sănătate, concomitent cu stimularea dezvoltării sistemului de sănătate privat; într-o primă etapă, costul sănătății va fi suportat în proporție de 70% de către stat (CNAS), restul de 30% de către sistemul privat de asigurări de sănătate (similar ca la pensii, Pilonul 2).
10. Includerea României în spațiul Schengen (am îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderare).
11. Consolidarea independenței justiției și a separației puterilor în stat; elaborarea unor legi clare, care să susțină lupta împotriva corupției.
12. Promovarea oamenilor de afaceri în funcții publice”, se arată în comunicatul de presă agenției remis Mediafax.
Partidul Dreapta Liberală va candida la viitoarele alegeri europarlamentare, locale si generale, „iar eu voi candida la Președinția României în 2019„, spune Cataramă.
Viorel Cataramă și-a anunțat demisia din PNL în aceeași zi în care Comisia de Arbitraj a PNL a decis amânarea pentru decembrie a luării unei decizii privind posibila excludere a sa din partid.
Comisia de arbitraj PNL București stabilise în luna august că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statut nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunțarea din timp a persoanelor vizate de excludere și dreptul la apărare. Ulterior, conducerea PNL a contestat decizia.
Viorel Cataramă l-a atacat în repetate rânduri pe Ludovic Orban, spunând că acesta trebuie înlăturat de la șefia PNL pentru lipsa de comunicare, deciziile pe care le ia fără să se consulte cu ceilalți liberali și pentru faptul că a „predat” guvernarea la începutul anului, atunci când a mers la consultările de la Cotroceni fără vreo propunere de premier.