Prima pagină » Știri politice » Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament
Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Nu mă răzgândesc, ca să știți. Sunt la dispoziția procurorilor. Nu am vorbit cu absolut nimeni, este propria mea decizie. Fiecare își face viața cum crede. Dacă vă uitați atent pe discuții, sunt discuții pe care le faci la cafea”, a declarat Hrebenciuc.

Mai mult, acesta a precizat că nu va demisiona din PSD, dar că în 2016 va reveni în Parlament.

Anunțul a fost făcut marți de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Am avut o discuție cu Viorel Hrebenciuc. Mi-a spus că toata viața a fost un om corect, că nu vrea să meargă pe stradă și să facă un rău partidului. Crede că această funcție nu trebuie să fie un obstacol pentru domnia sa și justiția, își depune demisia din funcția de deputat și se pune la dispoziția organelor de anchetă”, a declarat Zgonea. El a precizat că Hrebenciuc nu și-a dat demisia și din PSD.

„Este un gest normal, într-o Românie europeană. Ar trebui să apreciem acest gest. Dacă planează suspiciuni asupra unui coleg nu înseamnă că toți trebuie să-și dea demisia de la serviciu. E important că a înțeles că PSD poate câștiga cu candidatul său alegerile prezidențiale. Așa decis domnia sa, de a-și depune demisia și de a se duce în fața justiției”, a adăugat Zgonea.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal de DNA în trei dosare, unul privind retrocedări ilegale de păduri, iar într-un altul pentru trafic de influență.

De altfel, colegul său, deputatul PSD Sebastian Ghiță a cerut suspendarea din partid a celor anchetați.

”Cer suspendarea domnilor Șova și Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea și corectitudinea. Acești oameni au greșit în partid. Nu știu dacă au greșit și în fața legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiția trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Și despre Macovei, și despre Băsescu”, a scris Ghiță într-o declarație de presă, transmisă de postul său de televiziune. Sebastian Ghiță este unul dintre apropiații premierului Ponta.

Viorel Hrebenciuc era vicepreședinte al Camerei Deputaților și era la al cincilea mandat consecutiv, fiind deputat din 1996. În ultima săptămână, numele lui Viorel Hrebenciuc a fost implicat în două dosare diferite. Primul, cel referitor la retrocedările ilegale ale unor terenuri din județul Bacău, dosar în care apare altături de deputatul PSD Ioan Adam și senatorul PSD Ilie Sârbu.

În acest caz, procurorii DNA au cerut arestarea celor doi deputați PSD. În cazul lui Viorel Hrebenciuc, arestarea este solicitată pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ în influențarea autorităților publice pentru retrocedarea iliegală a unei suprafețe de peste 43.000 hectare de teren din Bacău. Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 303 milioane euro. Concret, Hrebenciuc este acuzat că a pus presiune pe funcționari publici și directorii unor instituții pentru ca această suprafață să fie retrocedată unui presupus moștenitor al moșiilor lui Dimitrie Ghica. În schimbul acestor operațiuni, lui Hrebenciuc i s-ar fi promis 12.000 hectare de teren.

Procurorii arată că ultima fază a operațiunii de retrocedare era punerea în posesie. Aici apare, potrivit descrierilor procurorilor, Viorel Hrebenciuc. Totodată, procurorii spun că Hrebenciuc avea rolul de a influența autoritățile locale pentru a efecuta punerea în posesie. „Pentru atingerea acestei ținte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai mute persoane, fiecare dintre aceștia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuți din județul Bacău, a reușit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-și folosi influența politică  la nivelul instituțiilor și autorităților publice din județul Bacău și de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, se arată în referatul DNA.

Al doilea dosar în care Viorel Hrebenciuc este implicat se referă la un trafic de influență pe care acesta l-ar fi făcut. În dosarul DNA, liderul PSD a fost interceptat într-o discuție cu purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Șova, căruia îi promitea sprijin pentru șefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei și grațierii.

În acest dosar, și senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să inițieze o propunere legislativă pentru amnistie și grațiere.

Referatul noului dosar penal care îl vizează pe Viorel Hrebenciuc a fost trimis la Parlament. În referatul intrat în posesia gândul, după ce a fost consultat in Parlament, apar stenogramele discuțiilor dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova.

Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Șova, dacă acesta îl ajută cu abrogarea unui articol care îl incriminează, sprijin la șefia PSD în defavoarea lui Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, deputatul spunându-i senatorului, într-o discuție interceptată: „Să nu fie Liviu! (…) Mă focusez pe tine”.

Ce spune DNA

„În data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc și-a folosit influența față de Dan Șova, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. Din cuprinsul discuției, rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut în vedere argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit”, se arată în document.

Fragmente din stenograma discuției dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, în transcrierea DNA:

HREBENCIUC VIOREL: …Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că…

ȘOVA DAN: Amnistie și grațiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.

ȘOVA DAN: Și știți ce trebuie făcut, domnul președinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…

 

Citește și