Viorel Șefan recunoaște că din momentul în care i s-a făcut propunerea să preia ministerul, o problema esențială, la care încearcă noapte de noapte să găsească rezolvarea, este modul în care vor crește venturile bugetare.
„Este întrebarea cu care mă culc noaptea și mă trezesc dimineața. Vorba cuiva am dormit ca un bebeluș- 3 ore de somn, după care o repriză de veghe și iar trei ore de somn. Răspunsul îl găsesc în creșterea economică, 5,5% în medie, ultima prognoză a FMI dă o creștere de 5%, deci confirmarea creșterii economice se va reflecta într-un plus de resurse la bugetul de stat. A doua resursă nevalorificată o reprezintă fondurile europene. Sper să nu greșesc, 30% se regăsește în venituri bugetare ca fonduri europene, aportul poate fi consistent. Nu trebuie să neglijăm creșterea gradului de colectare. Întrebările colegilor mei au țintit acest lucru, gradul de colectare este nesatisfăcător, măsurile coercitive ale ANAF și-au atins limita și se impune o activitte a ANAF care să stabilească gradul de conformare. Unii nu plătesc din rea-credință, alții din neștiință și de aceea introducerea consultantului fiscal ar putea duce la creșterea gradului de conformare voluntară”, a declarat Viorel Ștefan, care a avut parte de cea mai lungă audiere de o oră ș jumătate în comisia de resort.
Acesta a mai declarat că este nevoie de modernizarea legii privind evaziunea fiscală și trebuie întărită forma de recuperare a banilor.
În timpul audierilor din comisia parlamentară, Ștefan a făcut referire la TVA zero la pt activitatile de publicitate de la 1 ianuarie 2018 si la tranzactionarea imobilelor din acest an, impozit pe venit 10 la sută de la 1 ian 2018 față de 16 la sută acum, pentru veniturile lunare sub 2000 lei cota zero, contribuțiile sociale să scadă la 35 la sută de la 39 cât sunt azi. Totodată, Viorel Ștefan a vorbit și despre debirocratizare spunând că e nevoie ca toate taxele să fie platite online sau la un singur ghișeu și ceea ce nu se poate plăti online se va anula.