„Este un vor majoritar, din 22, 17 voturi pentru, întotdeauna majoritatea trebuie respectată. Punctul meu de vedere l-am expus”, a declarat Viorica Dăncilă.
Întrebată dacă are garanția că ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, a votat împotriva Laurei Codruța Kovesi, așa cum a cerut Guvernul, Viorica Dăncilă a replicat: „Este o informație încă neverificată. Nu știu, vom vedea pe urmă cum a votat. Nu am reușit (să vorbescu cu ea -n.r.), am venit de la un eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite, a fost o zi foarte foarte aglomerată”.
Premierul a precizat că nu știe dacă președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Luminița Odobescu, pentru a-i cere să voteze pentru fostl procuror-șef DNA.
„Nu știu (dacă președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Luminița Odobescu -n.r.), nu pot să afirm acest lucru atâta timp cât nu este un lucru neverificat. Nu am discutat astăzi, am trimis punctul de vedere al Guvernului”, a completat Viorica Dăncilă.
Referitor la suspiciunile care planează asupra Laurei Codruța Kovesi, premierul a precizat că speră ca acestea să nu afecteze imaginea României. „Eu sper să nu afecteze. După cum știți, sunt mai multe acuzații, sunt mai multe dosare deschise, dacă unul dintre aceste dosare devine realitate sau are influență asupra imaginii doamnei Kovesi, pe plan extern reprezintă România și atnci, binențeles, că imaginea României poate fi afectată. Eu am spus că este bine ca să lămurească toate aceste lucruri pentru că și încrederea pe plan extern este mult mai mare. Nu am spus că este vinovată sau nu este vinovată pentru că acest lucru nu pot să-l hotărăsc eu, judecătorii sunt cei care fac judecăți”, a mai spus liderul de la Palatul Victoria.
„Este opinia fiecărei țări. După cum știți, am lucrat 9 ani la Bruxelles. Nu se discută opinia fiecărei țări la Bruxelles. Este opinia fiecărui stat. Eu cred că trebuia să puneți această întrebare celor care s-au poziționat de fiecare dată împotriva României. Haideți să luăm rezoluția împotriva României, semnată de eurodeputați PNL. Sunt lucruri care afectează imaginea României. Asta a fost opinia noastră, cum a respectat opinia celorlalte țări, și această opinie trebuie respectată. Să ne amintim când a fost desemnat domnul Tusk și Polonia nu a susținut această candidatură”, a precizat premierul.
Întrebată dacă are un mesaj pentru Laura Codruța Kovesi, Viorica Dăncilă a spus: „Sper ca niciun dosar care planează acum în spațiul public să nu se plieze pe realitate pentru că ar afecta România”.
În final, premierul a precizat că o va felicita pe Laura Codruța Kovesi pentru rezultat, în condițiile în care felicită „orice om pentru orice rezultat”.
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, joi, că Laura Codruța Kovesi a obținut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcția de procuror șef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.
Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcționare al Parchetului European (EPPO).
„Parlamentul European și Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-șef european pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăște cu majoritate simplă”, arată regulamentul EPPO, la articolul 14, alineatul 1. Ulterior, Consiliul miniștrilor va lua act de decizia de joi din COREPER și anume votul ambasadorilor UE și va formaliza hotărârea, au precizat sursele europene, pentru MEDIAFAX.