Viorica Dăncilă REVINE în politica mare / Planurile politice ale fostului premier: Nu mai vorbim de stânga și dreapta, ci de suveranism și globalism
Prima femeie prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, una dintre cele mai cunoscute figuri politice din România, și-a făcut recent revenirea pe scena politică, înscriindu-se în Partidul Național Creștin Democrat Român (PNCR), condus de europarlamentarul Cristian Terheș. Într-un interviu exclusiv oferit pentru Gândul, Viorica Dăncilă a vorbit despre motivele care au stat la baza deciziei sale de a se alătura acestui nou proiect politic și despre viziunea sa asupra viitorului României într-un context național și internațional tot mai complex.
Viorica Dăncilă a explicat că actualele provocări economice ale României au necesitat o schimbare de perspectivă. În opinia sa, tradiționala diviziune între stânga și dreapta politică nu mai este suficientă pentru a răspunde eficient nevoilor actuale ale țării.
În momentul acesta România este într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și cred că nu mai putem vorbi de stânga și dreapta. Cred că trebuie să luăm măsuri de stânga pentru a susține mediul privat, care este motorul economic și pe urmă acest lucru să ne permită să luăm măsurile sociale. Cred că în acest moment putem vorbi de suveranism și globalism și acestea sunt liniile că care sunt din ce în ce aduse mai frecvent în spațiul public, a spus fostul președinte PSD.
Suveranismul – cheia viitorului politic
Viorica Dăncilă și-a exprimat sprijinul pentru direcția politică promovată de Cristian Terheș, liderul PNCR, un susținător vocal al suveranității României în cadrul Uniunii Europene.
Aceasta a evidențiat activitatea sa din Parlamentul European, unde Terheș a fost una dintre vocile principale care au pledat pentru protejarea intereselor naționale ale României.
Cristian Terheș are un atu în fața tuturor candidaților. A demonstrat prin discursurile sale în Parlamentul European și prin acțiunile pe care le-a avut că susține cu adevărat România, nu doar la nivel declarativ, ci prin implicare concretă și lucruri bune făcute la Bruxelles, a precizat Dăncilă.
Ea a adăugat că PNCR este partidul care poate aduce soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă România, oferind un echilibru între susținerea mediului privat și măsurile sociale.
Nemulțumiri față de actuala direcție a PSD: „Mulți social-democrați nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă”
Deși Viorica Dăncilă a evitat să facă critici directe la adresa actualei conduceri a Partidului Social Democrat (PSD), aceasta a lăsat să se înțeleagă că există un sentiment de nemulțumire printre foștii săi colegi din partid.
Sunt convinsă că foarte mulți social-democrați nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în acest moment. Întotdeauna, când Partidul Social Democrat a fost la guvernare, a guvernat țara și a adus-o într-o direcție bună. Au crescut pensiile, salariile, datoria publică a scăzut, iar România a fost reprezentată eficient pe plan extern, a declarat Dăncilă.
Fostul lider al PSD a comparat guvernările anterioare ale social-democraților cu situația actuală, subliniind că „acum vedem că se trăiește pe împrumut, iar nivelul de sărăcie este în creștere.”
Cariera politică a Vioricăi Dăncilă
Viorica Dăncilă a fost prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru al României. A fost numită în această poziție în ianuarie 2018, în timpul mandatului președintelui Klaus Iohannis, și a guvernat până în noiembrie 2019, când a pierdut în urma unei moțiuni de cenzură.
După ce a devenit prim-ministru, Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, succedându-l pe Liviu Dragnea, după ce acesta a fost condamnat la închisoare. A condus partidul într-o perioadă dificilă, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2019, în care a candidat pentru președinția României. Deși a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, a pierdut în fața actualului președinte Klaus Iohannis.
Înainte de a deveni prim-ministru, Viorica Dăncilă a fost membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat. A activat în această poziție timp de aproape un deceniu, din 2009 până în 2018, reprezentând România în comisii importante, precum cea pentru agricultură și dezvoltare rurală. Activitatea ei la Bruxelles a fost concentrată în principal pe probleme legate de dezvoltarea rurală și egalitatea de gen.
Alte funcții politice:
- A fost membru activ al organizației PSD Teleorman și a condus organizația de femei a PSD.
- A deținut funcții în administrația publică locală, activând inițial ca inginer petrolier și ulterior implicându-se în politică la nivel local.
Sursa FOTO: Gândul
CITEȘTE ȘI: