Tăriceanu a precizat că, în viziunea sa, reașezarea economică a României post-criză trebuie făcută în interiorul unui proiect național, el arătând că acest nou proiect național trebuie să aibă preponderență economică.
„România a avut până în prezent două mari proiecte naționale – intrarea în NATO și intrarea în UE. De ceva vreme, eu, cel puțin, consider că România nu are niciun fel de proiect național și funcționează mai degrabă ca o frunză în vânt: vine FMI, spune ceva, face ce spune FMI; pleacă FMI, face altceva. Dar, în orice caz, e așa, un fel de mișcare mai degrabă aș califica-o drept haotică”, a spus Tăriceanu.
El a arătat că, în opinia sa, România are nevoie de un proiect național în interiorul unei viziuni pe termen lung.
„Și eu am să vă spun așa, știți că există o melodie intitulată «I had a dream» – am avut un vis. Eu am avut un vis și visul meu este că România ar putea să ajungă a șaptea putere economică a Europei. O să spuneți că e prea mult, că nu se poate. Dacă stați să vă gândiți puțin, în termeni de populație și de suprafață, România este a șaptea țară din Europa. A ajunge a șaptea putere economică nu ar fi un efort supraomensc, ar însemna doar să punem în acord potențialul cu realizările”, a susținut președintele Senatului.
Tăriceanu a spus că, dacă acest nou proiect național al României nu va avea un obiectiv ambițions, atunci România va rămâne cum este și azi, adică nu își propune nimic sau își propune puțin și puțin realizează.
„Dorința mea, ideea mea, visul meu e să văd societatea românească reunindu-se în jurul unui mare proiect național, după ce am reușit două proiecte importante, care sunt mai cu seamă politice și care se văd azi cât de importante sunt pentru România. Dar cred că trebuie să ne mobilizăm în jurul unui nou proiect și acesta ar fi România – a șaptea putere economică a Europei”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a participat, joi, la Forumul „România 2014-2020. Strategii de dezvoltare”, unde a susținut o alocuțiune.