Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat, marți, o doctrină nucleară actualizată care permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la atacuri convenționale ce pun în pericol suveranitatea Rusiei, transmite TASS.
Doctrina actualizată prevede că un atac nuclear poate fi justificat în cazul unei „agresiuni împotriva Federației Ruse și a aliaților săi, din partea unui stat non-nuclear cu sprijinul unui stat nuclear”, precum și în cazul unui atac aerian masiv cu mijloace non-nucleare, inclusiv drone.
Kremlinul a transmis, marți, că extinderea regulilor privind utilizarea armelor nucleare reprezintă un răspuns „necesar” la ceea ce Moscova consideră a fi amenințări occidentale la adresa securității Rusiei.
„A fost necesar să ne aliniem principiile la situația actuală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la scurt timp după semnarea decretului.
Dmitri Peskov a precizat că noua doctrină permite un „răspuns nuclear” dacă Ucraina folosește rachete convenționale occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.
Instrucțiunile corespunzătoare din partea președintelui au fost date din timp. Președintele însuși a declarat că aceste modificări erau deja în faza finală de pregătire, a precizat Dmitri Peskov.
Vladimir Putin a propus actualizarea doctrinei de descurajare nucleară în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, desfășurată pe 25 septembrie.
Dmitri Peskov a menționat că schimbările trebuie percepute ca „un anumit semnal” pentru Occident.
Este un semnal care avertizează aceste țări despre consecințele implicării lor într-un atac asupra țării noastre prin diverse mijloace, nu neapărat nucleare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Vladimir Putin a aprobat doctrina nucleară actualizată a Rusiei la două zile după ce președintele SUA, Joe Biden, a permis, pe 17 noiembrie, Forțelor Armate ale Ucrainei să efectueze atacuri pe teritoriul Rusiei, folosind rachete americane cu rază lungă de acțiune ATACMS.
Conform documentului citat, armele nucleare (AN) sunt prezentate drept o măsură extremă pentru protejarea suveranității Federației Ruse. Cu toate acestea, în contextul apariției unor noi amenințări și riscuri militare, autoritățile ruse au considerat necesară clarificarea parametrilor care reglementează utilizarea acestora.
„În special, categoria statelor și a alianțelor militare vizate de descurajarea nucleară a fost extinsă. Totodată, lista amenințărilor militare care necesită astfel de acțiuni pentru a fi neutralizate a fost completată. Agresiunea din partea oricărui stat non-nuclear, dar care implică sau este sprijinit de o țară nucleară, va fi considerată un atac comun împotriva Federației Ruse. În plus, un răspuns nuclear din partea Rusiei este posibil în cazul unei amenințări critice la adresa suveranității sale, inclusiv prin utilizarea armelor convenționale, în cazul unui atac asupra Belarusului, ca parte a Statului Unional, al unei lansări masive de avioane militare, rachete de croazieră, drone sau alte aparate de zbor și al traversării graniței ruse de către acestea”, se precizează în documentul publicat.
Versiunea anterioară a doctrinei nucleare a Rusiei a fost aprobată în iunie 2020, înlocuind un document similar adoptat în 2010.
CITEȘTE ȘI: