Voicu, despre sesizarea PDL: Deciziile CC sunt pentru viitor, contestațiile se judecă o singură dată
urtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că noua contestație a PDL nu are obiect deoarece deciziile Curții Constituționale acționează pentru viitor, iar nicio contestație pe subiectul președinției Senatului nu poate fi judecată de două ori.
„Procedural vorbind, orice decizie de tip juridic cum e cea a Curții Constituționale acționează pentru viitor, ăsta e un lucru cunoscut. Mai mult decât atât, niciun fel de contestație nu poate fi judecată de două ori, a fost deja o contestație pe această temă, care a fost respinsă”, a susținut Mihai Voicu.
El a mai spus că ambele Camere ale Parlamentului funcționează pe bază de majorități, iar „conducerile Camerelor trebuie să reflecte această majoritate”.
„În afară de a constata faptul că în acest moment există o majoritate atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, care în mod democratic prin vot și respectând toate procedurile a decis schimbările respective, nu putem să nu constatăm că aceasta este o majoritate care reprezintă chiar votul cetățenilor din 2008, când 54% au votat PNL și PSD, adică USL în acest moment”, a mai spus Voicu.
Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituțională, o nouă sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la șefia Senatului, a declarat, pentru „Gândul”, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcția de președinte al Senatului, în această poziție fiind ales președintele PNL Crin Antonescu.
Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuțiilor Curții Constituționale a fost declarată, miercuri, neconstituțională.
În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcționarea Curții Constituționale (CC) în varianta Camerei Deputaților.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 38/2012 a modificat competența Curții Constituționale, în sensul că nu se mai poate pronunța pe deciziile Parlamentului.
Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de 67 de deputați aparținând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal și constată că soluția legislativă care exclude de la controlul de constituționalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori și principii constituționale este neconstituțională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Tot în 9 iulie, CC a respins sesizările formulate de Vasile Blaga și Roberta Anastase, susținute de PDL, privind revocările din funcțiile de președinți ai Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților.