Volodimir Zelenski, 35 de minute în audiență privată la Papa Francisc. Ce i-a oferit Zelenski SUVERANULUI PONTIF

Publicat: 11 10. 2024, 14:18

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit în audiență la Papa Francisc. Vizita la Vatican face parte din turneul european al președintelui ucrainean. Aceasta a fost a doua audiență privată a lui Zelenski la Vatican.

Președintele Zelenski a transmis că principala temă abordată în discuțiile cu Papa Francisc a fost „problema întoarcerii poporului ucrainean din captivitate”.

Contăm pe asistența Sfântului Scaun în întoarcerea acasă a ucrainenilor capturați de Rusia.

Ieri s-a aflat că jurnalista ucraineană Viktoria Roschina a murit în captivitate în Rusia. Pentru mulți jurnaliști ucraineni care au cunoscut-o pe Victoria, moartea ei este o adevărată lovitură.

Și mulți alți jurnaliști, persoane publice, lideri comunitari de pe teritoriul ocupat, chiar și oameni obișnuiți care au fost capturați în timpul ocupației ruse, rămân în captivitate rusă, a transmis Zelenski.

Întâlnirea a durat 35 de minute. Zelenski i-a dăruit Papei Francisc un tablou în ulei intitulat „Masacrul de la Bucea – Povestea lui Marichka”.

La rândul său, Papa Francisc i-a oferit liderului ucrainean un basorelief din bronz cu o floare și o inscripție: „Pacea este o floare fragilă”, relatează ANSA.


Bucea, un oraș situat la nord-vest de Kiev, a fost ocupat de trupele ruse, pe 27 februarie 2022, și a devenit locul unor atrocități comise împotriva civililor.

Potrivit autorităților, din localitate au fost recuperate 458 de cadavre, inclusiv nouă copii sub 18 ani. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a documentat uciderile ilegale, inclusiv execuțiile sumare, a cel puțin 73 de civili în Bucea.

Ucraina a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze ceea ce s-a întâmplat la Bucea, pentru a stabili dacă au fost comise o serie de crime de război sau crime împotriva umanității rusești.

Masacrul a fost descris de președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept genocid.

CITEȘTE ȘI: