„E limpede că președintele, în mesajele publice, a și sugerat că BNR are o atitudine defensivă din cauza politicii fiscale expansive. Nu știu ce fel de mediere va fi asta, dar e clar că președintele ține partea Băncii Naționale, în imaginea publică, în dauna guvernului. Ăsta e un lucru evident”, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Finanțelor.
El a mai spus că, în opinia sa, nu este nevoie de o mediere între guvern și BNR.
„După părerea mea s-a exagerat cu polemica dintre guvern și BNR. Nu e vorba de un conflict. Sigur că există poate unele critici ale unora la adresa altora, poate Băncii Naționale i-ar fi convenit o situația în care ritmul de creștere economică să fie de 2-3%, iar guvernului i-ar fi convenit o formulă în care BNR să preia anumite riscuri ale evoluției economice. Dar astea sunt lucruri normale într-o economie. Mie mi se pare că gestul președintelui de a inventa conflicte acolo unde nu sunt, numai ca să apară rolul de mediator, nu e cea mai bună formulă pentru a da o imagine asupra economiei românești. Eu nu cred că există un conflict între BNR și Ministerul Finanțelor, că de Ministerul Finanțelor vorbim”, a adăugat Vosganian.
Președintele Klaus Iohaannis va avea o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. De asemenea, șeful statului se va întâlni, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, și cu premierul Viorica Dăncilă.
Conform sursei citate, după întâlnirea de miercuri, de la ora 12.00, cu guvernatorul Mugur Isărescu și cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, președintele României a decis să o cheme la discuții și pe Viorica Dăncilă, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern și Banca Națională a României, urmând să invite cele două părți la Cotroceni.
„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni și BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflația, creșterea dobânzilor este fundamental greșită (…) Politicile fiscale ale guvernanților au dus la creșterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă și politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înțeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziției, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea BNR și Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeași masă parțile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invitat și pe unii și pe alții la Cotroceni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.