Insolvența Oltchim ar fi trebuit să fie declanșată încă de la jumătatea anului 2009, când indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, existând și o notă a vechii conduceri care indică acest lucru, a declarat marți Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
„Dacă privim rezultatele economice vedem că a început să înregistreze piederi din a doua jumătatea anului 2007, pierderi care au fost îngăduite pentru că producția era foarte sus. În 2008 veniturile Oltchim erau de două miliarde de lei. Momentul în care capitalul proporiu a început să devină alarmant negativ a fost a doua jumătate a anului 2009, 2010”, a spus Vosganian la conferința „De la insolvență la restructurare. Cum poți reveni în piață cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.
Vosganian a menționat că în acel moment trebuia să fie declanșată insolvența, iar acum Oltchim ar fi fost salvat.
„Am crezut că e doar o idee de-a mea, dar am descoperit o notă prin care conducerea de la acea vreme, de la sfârșitul lunii august din 2012, în care întreaga conducere a companiei a scris că de fapt Oltchim a intrat în insolvență în a doua jumătate a anului 2009, dar nu s-a declanșat pentru că conducerea aștepta o măsură de la Guvern, care a făcut un plan de măsuri, printre care achiziția pirolizei de la Arpechim, ceea ce a dus la insolvență”, a adăugat Vosganian.
El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanțare externă, ci trebuie numită o conducere și să fie convinși traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea.
„Vrem să înființăm Oltchim Management, cu oameni din afara Râmnicu-Vâlcea. Managementul trebuie să se privatizeze înainte de Oltchim”, a mai spus ministrul.
Oltchim este în insolvență de la finele lunii ianuarie, când instanța a aprobat cererea companiei privind declanșarea acestei proceduri.
Potrivit administratorilor judiciari, achiziția activelor de petrochimie ale Arpechim și necorelarea dintre evoluția salariilor și cea a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru intrarea Oltchim în insolvență.
Vosganian a anunțat, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme românești și traderi de produse și materii prime.
Ministrul susține că Oltchim este privatizabil, deși FMI este „foarte sceptic”.
Compania este controlată majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eșuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câștigător al licitației, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.